Stráská ocenila mladé techniky za reprezentaci na soutěži Talenty pro firmy.

Jejich funkční model lanovky ze stavebnice Merkur získal stříbro


Talentovaným mladým technikům, možná i budoucím špičkovým manažerům velkých průmyslových podniků, poděkovala za vynikající reprezentaci kraje hejtmanka Ivana Stráská v úterý 4. září. Šestičlenné smíšené družstvo žáků Základní školy Šindlovy dvory a Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Písek získalo za svůj model lanovky ze stavebnice Merkur druhé místo v celorepublikovém finále soutěže Talenty pro firmy (T-profi).

To se konalo letos v polovině dubna v Praze a hlavním smyslem soutěže bylo směřovat děti na technické školy hravou formou.

Základní školu Šindlovy Dvory, vedenou ředitelem Petrem Divíškem, zastupovali v druhém nejlepším družstvu v ČR, jehož garantem byla českobudějovická společnost Kern-Liebers CR a kapitánem její technolog Petr Šidlík, žáci nyní už šesté třídy Anna Wiererová, Stanislav Kašpar a Kristián Kobrle. Písecké středoškoláky v celku Kern-Liebers CR reprezentovali Jakub Pavelka, Pavel Štěpánek a Kryštof Pierecký s podporou učitele programování Milana Janouška.

Stráská ocenila zejména schopnost jejich týmové spolupráce. „Návštěva byla velmi příjemná. Ukázalo se, že naše děti jsou šikovné a umí mezi sebou bez potíží komunikovat i napříč generacemi,“ uvedla hejtmanka s tím, že i při společném setkání bylo patrné, že si mladí zástupci středních i základních škol dobře rozumějí. „Navíc jsou tyto děti schopny dát společně dohromady smysluplný technicky náročný a plně funkční výrobek, což je dobrá zpráva,“ dodala hejtmanka.

Při pražském finále družstvo stavělo v časovém limitu dvou hodin funkční lanovku ze stavebnice Merkur. „Fungovala velice dobře a náš tým byl opravdu bezva,“ poznamenala Anna Wiererová, žákyně Základní školy Šindlovy Dvory a jediná dívka týmu. Za pravdu jí dal i její týmový kolega Jakub Pavelka ze Střední průmyslové školy v Písku. „Naše družstvo bylo super, scházeli jsme se už před samotnou soutěží a měli tak možnost se dobře sehrát,“ uvedl Pavelka a přiznal, že konkurence ostatních týmů se neobával. „Soustředili jsme se hlavně na to, abychom co nejlépe splnili náš úkol, člověk pak není stresovaný a daleko lépe se mu pracuje,“ vysvětlil Pavelka.

Hlavním smyslem soutěže je směřovat děti do technických škol hravou formou.

Konstatovala to Zuzana Pavlasová, projektová manažerka Jihočeské společnosti pro rozvoj lidských zdrojů, která je spolu s Jihočeskou hospodářskou komorou hlavním organizátorem regionálního kola T-Profi a vysvětlila, že děti si v určeném časovém limitu vyzkouší určitý úkol, sestaví funkční zařízení z polytechnické stavebnice. Spolupráce dětí ze základních a středních škol podporuje komunikaci u dětí, které v době mobilů mívají právě se vzájemnou komunikací značné problémy.

Jedním z nejpalčivějších problémů tuzemských strojírenských podniků je v současné době prakticky bez výjimky nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Personální krize v kovoprůmyslu se již projevuje v rozsahu přímo ohrožujícím realizaci nových zakázek i další rozvoj firem. Dílčí cestou z této krize je podle hejtmanky Stráské společný postup škol, kraje, státu, odborů a zaměstnavatelů, který bude jednak motivovat mladé lidi i jejich rodiče k zájmu o technické obory už při výběru střední školy.

„Podporujeme proto každou aktivitu, která školákům umožní bližší setkání s technikou a pomůže jim uvědomit si, že technické vzdělání má budoucnost. Jsme vděční, že se akce tohoto druhu konají a do budoucna jsme připraveni se takových projektů účastnit,“ zdůraznil Jaroslav Kopp, ředitel společnosti Kern-Liebers CR. Stejnojmenné družstvo se do celostátního finále probojovalo v loňském krajském kole T-Profi, které se konalo v rámci 23. ročníku výstavy Vzdělání a řemeslo v Českých Budějovicích. V celostátním kole se pak Jihočeši utkali se 14 týmy ze všech krajů ČR, tedy s celkem 84 soupeři.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 05.09.2018 08:13




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy