Ústecký kraj si na seznam připsal patnáctou národní kulturní památku

Vláda schválila celkem 19 nových nemovitých národních kulturních památek. Je mezi nimi také poutní areál v Bohosudově. Bazilika Panny Marie Bolestné v Bohosudově je tak od července patnáctou národní kulturní památkou v Ústeckém kraji.


Kulturní památky, které tvoří nejvýznamnější a nejhodnotnější součást kulturního bohatství národa, prohlašuje vláda ČR nařízením za národní kulturní památky (NKP) a stanoví podmínky jejich ochrany. Téma letošního seznamu národních kulturních památek zahrnuje významná poutní místa, která představují architektonické dominanty různých typů staveb v krajině včetně dochovaného duchovního významu.

 

Poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné v Bohosudově stojí na místě takzvaného mariánského zázraku, který se udál v 15. století. Toto významné poutní místo severních Čech má již předbělohorskou poutní tradici, barokní úpravy započaly v 70. letech 17. století. Dnešní podobu areál získal při přestavbě v 1. polovině 18. století, vedené Oktaviánem Broggiem. Okolo se se nachází oválný ambit s kaplemi. Pohledově dominantní poloha na úpatí Krušných hor je sice narušena novodobou zástavbou, význam areálu je přesto zachován.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 24.07.2018 20:21




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy