Prominutí DPH z energií projde přezkumem zákonnosti

0

finance, prominutí, dph, vláda, energie, elektřina, plyn


Ministr financí dne 17. května 2022 na základě vnějšího podnětu k přezkoumání rozhodl o zahájení přezkumného řízení, které může vést ke zrušení generálního pardonu bývalé ministryně financí Aleny Schillerové.

Předmětem přezkoumávaného generálního pardonu je prominutí DPH za dodání elektřiny a plynu v listopadu a prosinci 2021. Zahájení přezkumného řízení nemá žádný vliv na práva a povinnosti plátců DPH dotčených generálním pardonem. To znamená, že v tuto chvíli situace nezakládá žádnou povinnost komukoliv cokoliv zpětně doplácet.

Podnět k přezkoumání rozkladovou komisí je namířen zejména na ověření zákonnosti toho, zda lze skokový nárůst cen energií v posledním čtvrtletí loňského roku objektivně vykládat jako mimořádnou událost, jejíž nastání je ze zákona nezbytné k vydání generálního pardonu ministra financí. Mimořádnou událostí se v minulosti rozuměla například zdravotní krize jako covidová pandemie, přírodní katastrofa jako tornádo na jižní Moravě či válečný konflikt na Ukrajině. V důsledku těchto mimořádných události byla v minulých letech promíjena DPH z dodání respirátorů, testů proti covidu a očkovacích látek, nebo byly prodlužovány řádné lhůty pro splnění daňových povinností. 

O prominutí DPH z dodání elektřiny a plynu bylo rozhodnuto generálním pardonem bývalé ministryně financí dne 20. října 2021 s cílem reagovat prominutím daně na skokový růst cen energií a pomoci tak plošně domácnostem s rostoucími výdaji na bydlení. Rozhodnutí o prominutí DPH z dodání energií mohlo být také v rozporu s právem Evropské unie, byť ze strany EU v této věci dosud nebyl učiněn žádný konkrétní akt a obdobná daňová opatření členských států byla v důsledku covidové pandemie Evropskou komisí tolerována.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář