Z Ústecka kousek k polskému a německému moři. Co je třeba vědět před cestou?

4

baltské moře, severní moře, dovolená v německu, dovolená v polsku, komerční sdělení


Ústecký kraj je ideálním výchozím bodem pro cesty k moři. Kam se můžete vyrazit podívat a co byste měli vědět před cestou?

Dovolená v Polsku u Baltského moře

Baltské moře je okrajové moře Atlantského oceánu. K Baltu se jezdilo hlavně za minulého režimu, punc levné exotiky však vydržel této destinaci dodnes.

I přesto je zásadní výhodou dovolené u polského Baltu hlavně to, že jde o destinaci, která není nijak zatížena masovým turistickým ruchem. Důvodem je jistě i to, že tropické teploty během vrcholné sezóny čekat nemůžete, v červenci se připravte na teplotu vody v průměru kolem 20 °C. To ale mnohým turistům naopak vyhovuje.

Náš tip: Kam do Polska k moři?


Na první pohled není moře ani tak blankytně modré jako v některých tradičních dovolenkových destinacích, což je dáno nižším podílem obsažené soli. Idylicky vyhlížející široké písčité pláže s barevnými kamínky vám však krásu dalekých končin umí bohatě vynahradit.

Výhodou je i to, že místní pláže jsou velmi čisté a cestovatelé nemívají problém sehnat ani ubytování. Zpravidla se jedná o ubytování v soukromí. Z finančního hlediska se více vyplatí rezervovat si pokoj předem, nicméně i milovníkům spontánního cestování, kteří budou ubytování řešit až na místě, Polsko přeje. Jako alternativu můžete volit pro své cesty i kemp. Výhodou je to, že v Polsku nebudete mít problém se domluvit, české turisty tu navíc rádi vidí.

Balt představuje nejbližší moře, které je vzdáleno ze Šluknovského výběžku vzdušnou čarou pouze 283 kilometrů. Pokud vyrazíte po vlastní ose autem, počítejte s délkou cesty cca 7 hodin. Doporučená trasa je větší částí přes Německo. Německé dálnice nabídnou dobrou kvalitu. Doporučovaná trasa vede směrem na Štětín a Svinoústí.

K oblíbeným lokalitám rekreantů patří například polské lázeňské městečko Miedzyzdroje. K dalším často využívaným rekreačním střediskům náleží i Sopoty, malebné letovisko Dziwnówek nebo Leba.

Dovolená v Německu u Baltského a Severního moře

Polsko však není jedinou alternativou, která vám umožní se podívat k Baltu. Dostupnou možnost představuje pro našince i Německo. Tento stát nabízí nejen podél Baltského, ale i Severního moře kolem 2 000 km pobřeží s atraktivními plážemi.

Rozhodování, kam na dovolenou do Německa k moři, je pro Čechy poměrně jednoduché. Už od 70. let minulého století patří ke známým destinacím v Německu hlavně ostrov Rujána. Ostatně rekreovat se sem jezdil třeba i spisovatel Thomas Mann.

Ačkoli si Rujána svou popularitu uchovala, Německo nabízí mnohem více zajímavých letovisek. Nedaleko západního pobřeží Rujány například naleznete ostrov Hiddensee.

K dalším destinacím, které lze pro návštěvu Baltského moře v zemi doporučit, se jednoznačně řadí i Lübeck a Travemünde nebo Severofríské ostrovy. S polskými sousedy se pak Německo dělí o překrásný ostrov Usedom.

Co můžete očekávat po příjezdu? Pověstná německá preciznost se ve většině lokalit nezapře, pláže jsou dokonale uklizené. Pokryté jsou jemným pískem a piniové háje nabídnou i příjemný stín.

Severní pobřeží sice nedokáže napodobit jihoevropské lokace, nicméně má své kouzlo a doporučit ho lze i pro rodinnou dovolenou. Počítejte ale s tím, že Německo je oproti Polsku hlavně na ubytování o něco dražší alternativou.

Ostatně polská riviéra je o něco méně honosná než ta německá. Rujána nabídne i komfortní hotely, nicméně v sezóně jsou často plné domácími hosty. Proto lze turistům z Čech doporučit spíše kemp. Jejich zázemí je na vynikající úrovni.

Dovolená v Německu bude bavit hlavně aktivní cestovatele, kteří nečekají jen odpočinek na pláži. Pobřeží lemují romantické rybářské vesničky i velkolepá města, například Wismar, jehož historické centrum je zapsáno od roku 2002 na seznam UNESCO.

Zdroj obrázku: pixabay.com/lantern-6826685/


Autor: Redakce REGIONUSTI.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář