Až 15 let vězení kvůli zničujícímu požáru

Bývalý strážce Národního parku České Švýcarsko čelí až 15 letům vězení kvůli zničujícímu požáru z roku 2022. Po úpravách obžaloby se případ vrací do soudního procesu. Škoda byla odhadnuta na 350 milionů korun.


V létě roku 2022 vypukl největší požár v historii Česka, který poničil Národní park České Švýcarsko, a nyní se tento případ vrací do soudního procesu po úpravách obžaloby. Krajský soud v Ústí nad Labem se bude znovu zabývat žalobou proti bývalému dobrovolnému strážci parku, jemuž hrozí až 15 let vězení za obecné ohrožení a poškození cizí věci. Server Seznam Zprávy informuje o tom, že státní zástupce doplnil obžalobu o nové informace týkající se způsobené škody, jejíž vyšetřovatelé předtím odhadli na 350 milionů korun.

Podle vyšetřování došlo k požáru v dubnu minulého roku, přičemž obviněný měl založit oheň i na rozhledně a posedech v Děčínsku. Náměstkyně ústecké krajské státní zástupkyně Kateřina Doušová potvrdila pro Seznam Zprávy, že obviněný částečně přiznal trestnou činnost, ale motiv jeho jednání zůstává nejasný. Soud musel obžalobu nejprve vrátit do rukou státního zástupce, aby upřesnil výši škody.

Operační záchranáři, hasiči a policie bojovali s rozsáhlým požárem více než týden a poničily se přitom velké části parku. V důsledku šíření ohně museli být evakuováni obyvatelé několika obcí, v osadě Mezná například shořely tři domy a další byly poškozeny. Příčinou rychlého šíření požáru byly mimořádně příznivé klimatické podmínky, jako vysoká rychlost větru, velké sucho a vysoká teplota vzduchu v prvních třech dnech požáru. Sucho panovalo na území parku nepřetržitě od května 2018 a v srpnu 2022 bylo v oblasti Českého Švýcarska nejintenzivnější za posledních šedesát let.

Konečné rozhodnutí soudu v případě bývalého strážce parku je dosud nejasné, ale pokud by byl obviněný shledán vinným, čeká ho trest v délce až patnácti let. Společně s požárem v Českém Švýcarsku toto představuje další důležitou událost v historii českého kraje. Takový velký požár připomíná nutnost bezpečnostních opatření a vhodné péče o životní prostředí, aby se podobné katastrofy v budoucnu zabránilo.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy