Centrum pro bezdomovce Trnovanech vyvolalo vlnu peticí

Město Teplice plánuje vytvořit centrum pro bezdomovce v čtvrti Trnovany, což vyvolalo lokální nesouhlas a peticí. Rezidenti tvrdí, že zařízení může narušit bezpečnost jejich okolí a oblasti, které jsou již často postiženy kriminalitou.


Plány města Teplice na vytvoření nízkoprahového centra pro bezdomovce ve čtvrti Trnovany vyvolaly znepokojení u místních obyvatel. Jak uvádí Tereza Howard Drexler, jedna z iniciátorek petice, město nerozdiskutovalo své plány s těmi, kteří žijí v těsné blízkosti tohoto plánovaného zařízení. O plánované lokalizaci místa se dozvěděla z druhé ruky, od osoby, kterou vůbec nezná.

Peticí se obyvatelé ohradili proti umístění tohoto nízkoprahového sociálního zařízení ve své čtvrti. V petici, kterou nazvali „Chceme v Trnovanech žít a pracovat! Nesouhlasíme se zřízením nízkoprahového centra sociálních služeb pro bezdomovce v Riegrově ulici v Teplicích“, vyrazili petenti své obavy o bezpečnost svého sousedství.

Podle petentů by toto nové zařízení mohlo destabilizovat již tak problematickou oblast, která je častým dějištěm kriminální činnosti. Vytýkají radnici, že neposkytla dostatek informací o tom, jak hodlá zařízení udržovat v těsné blízkosti škol a obytné zóny bez toho, aby narušilo harmonii města. Taylor Drexler a další petenti také upozorňují na možné znehodnocení jejich nemovitostí a na potenciální ohrožení místních podniků v důsledku výstavby tohoto centra.

Primátor Jiří Štíbl potvrdil, že veřejné jednání s obyvateli bude uspořádáno, ale zároveň uvedl, že město momentálně nezvažuje alternativní umístění zařízení. Výběr lokality byl dalším citlivým bodem pro místní obyvatele, kteří kritizovali, že není založen na jakýchkoli konkrétních studiích nebo podkladech.

Vedení města Teplice plánuje vytvoření sociální infrastruktury již nějakou dobu a plán byl schválen v únoru. Podle primátora Štíbla je finální projekt a podání žádosti o dotaci v tuto chvíli ve fázi finalizace. Celkový rozpočet na zřízení tohoto zařízení se odhaduje na 30 milionů korun, přičemž město doufá, že získá dotaci ve výši 24,8 milionu korun.

Navzdory těmto plánům však nebyl návrh na vybudování sociálního zařízení v Riegrově ulici jednomyslně podpořen vedením města. Na posledním zastupitelstvu se proti návrhu postavil náměstek primátora Hynek Hanza z ODS.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy