Mladíci obviněni z loupeže

ÚSTECKO - V jednom týdnu se dopustili dvou loupeží.


Mladíci obviněni z loupeže ÚSTECKO - V jednom týdnu se dopustili dvou loupeží.  Ústečtí kriminalisté objasnili dva případy loupeží z počátku měsíce dubna. Obou skutků se dopustili dva mladíci (18,16). V současné době již čelí obvinění z provinění Loupeže, Vydírání, Opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému a jiných takových dat a trestného činu Neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
První loupeží byla loupeže v atriu města. Kolem osmé hodiny si přisedli ke dvěma stejně starým klukům a začali si s nimi normálně bavit. Po chvilce ovšem řekli, ať jim ukážou mobily. Prvnímu z nich jej ihned jeden z obviněných vytrhnul z ruky. Aby umocnili svou převahu, tak druhý z nich vytáhl boxer a nasadil si jej na ruku. Poté druhému z mladíků pod pohrůžkou zbití nařídili, aby vyndal vše, co má u sebe a rovněž mu vzali mobil. Donutili jej sdělit přístupové heslo. Odcházeli s tím, že ať se nepokouší nic na policii hlásit nebo si je najdou a zbijí. Rodičům ať jen řeknou, že mobily někde ztratili.
V druhém případě kolem čtvrté hodiny ráno v centru města potkali mladíka, kterého nejprve požádali o cigaretu. Vzápětí mu řekli, ať vyndá vše, co má u sebe. Nejprve vyndal drobné mince a doklady. Donutili jej vyndat mobil, který mu hned vzali. Mladík se pokoušel získat mobil zpět, ale obvinění mu sdělili, že jestli bude dělat problémy, tak ho zmlátí  a ať raději jde cestou, kudy přišel.
Po vyhodnocení kamerového systému se kriminalistům podařilo natipovat možné podezřelé. V ranních hodinách si do místa jejich bydliště přišli. Ti se následně pod tíhou důkazů k loupežím přiznali. V případě, že by se jednalo o dospělé, tak by jim hrozil trest odnětí svobody v rozmezí od 2 do 10 let. Trestání mladistvých je založeno na odlišném režimu oproti trestání již dospělých osob. Mladistvý není za čin trestně odpovědný, pokud nedosáhl takové rozumové a mravní vyspělosti, aby mohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání. Mladistvým se dle zákona rozumí ten, kdo v době spáchání provinění dovršil patnáctý a nepřekročil osmnáctý rok věku. Trestný čin se u mladistvých nazývá provinění. Za tento protiprávní čin se ukládají opatření. V případě odsouzení se mu ukládá poloviční trest (u mladistvých se trest nazývá trestním opatřením), než jaký je ukládán dospělému pachateli.  Ústí nad Labem 22. dubna 2024
por. Veronika Hyšplerová
mluvčí policie Ústeckého kraje



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy