7. ročník soutěže zubních techniků: Úspěch českých a maďarských studentů

Sedmý ročník soutěže v oboru Asistent zubního technika a Diplomovaný zubní technik se konal v Ústí nad Labem. Studenti z celé ČR a Maďarska soutěžili v kresbě a modelaci zubů. Většina modelací byla na profesionální úrovni. Karolína Beníšková z Prahy zvítězila v obou disciplínách. Nejúspěšnější školou soutěže byla VOŠZ a SZŠ Praha 1.


Sedmý ročník soutěže v oboru Asistent zubního technika a Diplomovaný zubní technik proběhl na Vyšší odborné škole zdravotnické a Střední škole zdravotnické v Ústí nad Labem. Soutěžící z řad studentů těchto studijních oborů dorazili ze všech zdravotnických škol v České republice, včetně tradičně účastnící se maďarské výpravy.

Slavnostní zahájení proběhlo 24. ledna 2024 za přítomnosti zástupkyně školy Stanislavy Bobkové a hlavní organizátorky soutěže – odborné učitelky Elišky Berkové. Během soutěže měli účastníci za úkol splnit dvě disciplíny – kresbu a modelaci zubů.

V kresebné disciplíně bylo hodnoceno znázornění žvýkací plochy prvního dolního moláru (dolní šestky). V oblasti modelace dolního premoláru a moláru (dolní pětky a šestky) se zaměřovalo především na precizní voskovou modelaci a morfologické vystižení jejich přirozenosti. Soutěžícím byl k dispozici nový typ pracovního modelu, který zhotovila Komora zubních techniků ČR metodou 3D tisku. Společnost také poskytla návrh kresby a speciální vosky, které pro tento účel poskytli sponzoři.

Veškeré modelace studentů byly na profesionální úrovni, a ve většině případů velmi vyrovnané. Komise po vyhodnocení určila vítěze jednotlivých kategorií. V kresebné disciplíně zvítězila studentka z pražské zdravotnické školy Karolína Beníšková. Druhé a třetí místo získali studenti z Hradce Králové.

V modelovacích technikách se opět nejlépe umístila Karolína Beníšková z Prahy. Druhou pozici obsadil student z Nymburka a na třetím místě se umístila studentka z Maďarska, Éva Barta. Nejúspěšnější školou celé soutěže se stala VOŠZ a SZŠ Praha 1.

Ocenění studentům předala předsedkyně výboru pro vzdělávání a zaměstnanost, Zdenka Vachková. Tato akce by se nemohla uskutečnit bez štědrosti sponzorů a přispění Krajského úřadu Ústeckého kraje. Nadšené reakce všech účastníků soutěže motivují organizátory k naplánování dalšího ročníku soutěže v příštím roce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy