Café Nobel: První zuby a nejstarší historie kousání

Jak přišli obratlovci ke svým zubům? Evoluce tohoto užitečného nástroje, ale také zbraně, patří mezi dosud nevyjasněné otázky vývoje života na Zemi. Nejstarší známí čelistnatci vybavení zuby byli nedávno objeveni v českých paleontologických sbírkách. Historii tohoto objevu přiblíží geolog a paleontolog Národního muzea v Praze RNDr. Boris Ekrt ve čtvrtek 14. října návštěvníkům teplické hvězdárny.


Zuby slouží k uchopování a rozmělňování potravy, k obraně i útoku. Je zřejmé, že jimi musel být vybaven už nějaký společný prapředek všech současných skupin čelistnatých obratlovců, od žraloků po člověka. Paleontologové se léta domnívali, že tímto prapředkem byl některý z prvohorních rybovitých obratlovců dnes již vyhynulé třídy pancířnatců. Ale zároveň se jim to nezdálo. Primitivní zuby si představovali jinak. A tak pátrali dál. Skončilo to objevem, který se dostal až na stránky prestižního časopisu Science.

„Paleontolog Boris Ekrt vám představí i další zajímavé typy zubů vymřelých obratlovců a prozradí, k čemu jsou uzpůsobené. A pokud se vše podaří, uvidíte i krásný zub třetihorního savce anthracotheria objevený na výsypce u Braňan na Mostecku,“ zve koordinátor cyklu Café Nobel Frederik Velinský a dodává: „Na přednášce budou prezentována i některá dosud nepublikovaná data o probíhajícím výzkumu, proto nebudeme pořizovat její záznam.“

Geolog a paleontolog RNDr. Boris Ekrt je kurátorem paleontologického oddělení Národního muzea v Praze. Je autorem řady výstav, vědeckých a populárních článků o fosilních obratlovcích od prvohor do třetihor. Věnuje se přednáškám a vzdělávacím aktivitám pro různé věkové kategorie. Pořádá záchranné paleontologické výzkumy na lokalitách s fosilními obratlovci.

Přednáška se uskuteční v prostorách hvězdárny v Teplicích na Písečném vrchu od 18:00 h. Mohou se jí zúčastnit pouze návštěvníci s platným negativním testem, ukončeným očkováním nebo nejvýše 180 dní po prodělání covid-19. Všichni účastníci musí mít nasazený respirátor a dodržovat příslušná hygienická opatření. Počítejte prosím s povinností evidence návštěvníků prostřednictvím e-mailových adres!

Místo si můžete rezervovat na adrese: hap@hapteplice.cz. Další informace o Café Nobel naleznete na cafenobel.ujep.cz.


TZ: UJEP


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 12.10.2021 15:30




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy