Ceny hejtmana Ústeckého kraje za rok 2020 znají své laureáty

Ve čtvrtek 16. září 2021 byly v Ústí nad Labem slavnostně uděleny a předány Ceny hejtmana Ústeckého kraje za rok 2020.


Ceny hejtmana se každoročně udělují v pěti kategoriích regionální rozvoj, věda a výzkum, kultura, sport a sociální a zdravotní oblast, včetně záchrany lidského života. Návrh na udělení ceny může předložit občan, skupiny občanů, právnické osoby se sídlem na území Ústeckého kraje a jiné subjekty působící na území kraje. O udělení rozhodují krajští zastupitelé.

Ceny hejtmana Ústeckého kraje za výjimečné občanské zásluhy o rozvoj kraje se letos udělovaly již podesáté. Slavnostní předání proběhlo v prostorách Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem za přítomnosti představitelů kraje a dalších významných osobností. Ceny všem oceněným laureátům předal osobně hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller, který neskrýval obdiv k práci všech oceněných: „Všichni jste odvedli nesmírně záslužnou práci a jste obrovským přínosem pro náš region. Za to vám patří nejen toto ocenění, ale velké díky a uznání nás všech. Jsem nesmírně rád, že žijete a působíte právě v Ústeckém kraji,“ uvedl ve své úvodní řeči hejtman Schiller.

Ceny hejtmana Ústeckého kraje za rok 2020 získali:

  • V kategorii věda a výzkum byl oceněn doc. RNDr. Jiří Anděl, CSc., který dlouhodobě realizuje vědecko-výzkumnou činnost související s geografií životního prostředí, proměnami sídelních systémů a teorií a metodologií geografie s aplikacemi v regionu Ústeckého kraje.

  • V kategorii sportu byl oceněn Mgr. Milan Chrobák z Loun. Milan Chrobák je reprezentačním trenérem cyklistiky a profesně směřuje a vede mladé talenty na cestě za jejich sportovními úspěchy.

  • V oblasti regionálního rozvoje byla oceněna Ing. Lenka Kynčilová, manažerka Dobrovolného svazku obcí (DSO) Chomutovsko, za své významné přičinění pro dvacet pět obcí správního obvodu svazku. Lenka Kynčilová věnovala téměř celý svůj profesní život práci pro obec a rozvoj regionu – byla projektovou manažerkou statutárního města Chomutov, pracovala na Městském úřadě v Klášterci nad Ohří, také na Ministerstvu pro místní rozvoj, a svou aktivitou výrazně přispěla k propagaci celého regionu.

  • Oceněným v oblasti kultury se stal Michael Lichtenstein, který působí od roku 2004 jako předseda Federace židovských obcí. Lichtenstein se velkou měrou zapříčinil o opravy židovských památek na území Ústeckého kraje, čímž se zasloužil také o zvýšení turistického ruchu a celkového povědomí o regionu.

  • Za oblast sociální a zdravotní, včetně záchrany lidského života, byla oceněna Mgr. Dana Vaculíková, která se významně podílela na zvládnutí první vlny šíření epidemie covid-19. Dana Vaculíková připravovala covidové režimy, covidové jednotky, jednotky intenzivní péče a odběrová místa. Velkou iniciativu projevila také při zakládání vakcinačních center.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
17.09.2021 21:07




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy