ČUS očekává od pondělí částečné otevření sportu a připravuje podrobný výklad

Česká unie sportu očekává, že 12. dubna bude možné částečně sportovat.


Ministerstvo zdravotnictví vydalo mimořádná opatření platná od začátku příštího týdne, která přináší očekávané uvolnění některých zákazů. A pokud nebudou dodatečně změněna, umožní sportovní aktivity na venkovních hřištích.

„Může tak být v omezené míře a za dodržení podmínek zahájena činnost sportovních organizací. V současné době ale ověřujeme s NSA na ministerstvu zdravotnictví poslední vydaná opatření a brzy přineseme jako v předchozích případech výkladové stanovisko,“ prohlásil Miroslav Jansta, předseda ČUS.

Po měsících neustálých příprav, konzultací a vytváření metodiky pro návrat a restart sportu svitla zásadním způsobem naděje. Podle prvních odhadů by mělo být možné omezeně využívat venkovní sportoviště pro organizované aktivity, jako například tréninky dětí. Otázky zůstávají nad sportováním na vnitřních sportovištích.

„Jsem rád, že bylo vyslyšeno naléhání sportovního prostředí na úpravu přísných omezení sportu, které nemají v Evropě obdobu. Pro okolní státy je sportování dětí a mládeže velkou prioritou,“ dodal Miroslav Jansta.

Česká unie sportu od podzimu spolupracovala s Národní sportovní agenturou na přípravách podkladů a argumentů pro ministerstvo a opakovaně veřejně vystupovala s výzvami, aby na sport nebylo při nastavování protiepidemických opatření zapomínáno.

„Sport nemůže být bezdůvodně odsouván do pozadí, jako tomu bylo dosud. To, že ministerstvo zdravotnictví reaguje, beru jako zásadní posun, ale už mohlo být vše v předstihu připravené, se sportovním prostředím projednané,“ komentoval vývoj Miroslav Jansta.
„Budeme chtít, aby Národní sportovní agentura co nejdříve jednala s novým ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem o dalších etapách a podmínkách v rozvolňování sportu. Mrzí nás, že nevyšla středeční schůzka s bývalým ministrem Blatným, kde se měly věci významně posunout,“ doplnil předseda ČUS, podle kterého je nutné, aby stát změnil co nejdříve přístup ke sportu. „Pokud připravíme současnou generaci dětí o jeden rok organizovaného sportu a nenastartujeme v nich návyky ke zdravému životnímu stylu, dožene nás to za několik let v nákladech za zdravotní péči. Uvědomuje si tohle vůbec stát? Vždyť sport není jenom volnočasovou aktivitou, ale významnou prevencí.“

Česká unie sportu ale i další střešní organizace, jako Sdružení sportovních svazů ČR se na restart sportu intenzivně připravují a během týdne k vydaným mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví výkladové stanovisko pro sport, které zveřejní na svých webových stránkách.

Poznámka redakce: 

Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy