Dlouhá jízda a Růžová zahrada na zámku Děčín zažijí kompletní proměnu

V Děčíně probíhá rekonstrukce unikátní ulice Dlouhá jízda, která je jedinou bezbariérovou cestou na děčínský zámek. Opravy zahrnují stabilizaci jerabinové zdi, úpravu povrchu cesty i zajištění Růžové zahrady. Práce potrvají do konce roku 2021, na zahradě až do roku 2025.


Jedinou bezbariérovou přístupovou cestou na děčínský zámek je jedinečná, dlouhá a vysokými zdmi sevřená ulice zvaná Dlouhá jízda. Tato neobvyklá konstrukce vtiskla městu Děčín svou nezaměnitelnou podobu. Avšak dlouhotrvající problémy se stabilitou částí zdiva, přesněji jerabinovou zdí, vyprovokovaly město k provádění komplexní opravy celé ulice.

Část zdi se vyvalila už před dvěma lety a její problémy sahají až do osmdesátých let minulého století, kdy zdivo stálo na nestabilním podloží. Nyní je tedy na řadě kompletní oprava nejen zmiňované zdi, ale celého úseku, jehož výstavba byla zahájena v 17. století rodu Thunů. Součástí opravy budou i zahrady a okolní prostory Dlouhé jízdy.

Dlouhá jízda představuje v české architektuře výjimečný barokní prvek. Je dlouhá 270 metrů a široká devět metrů, přičemž její obvod tvoří částečně slepé arkády dosahující výšky až 7,5 metru. Ulice sloužila jako hlavní spojnice mezi zámkem a městem Děčín, přičemž návštěvníci zámku měli jednu boční branku.

Opravy zahrnují jak odstraňování rozbitého asfaltu, tak osazování betonu, který má imitovat dřívější povrchy. Archeologové budou během rekonstrukce provádět výzkum a zjišťovat, zda v oblasti neexistují další historické artefakty. Okolní Růžová zahrada prochází také komplexním zásahem, který zahrnuje nahrazování balustrád či odstraňování nánosů nečistot.

Dlouhá jízda bude pro veřejnost uzavřena do konce roku 2021, zatímco práce na Růžové zahradě budou pokračovat až do roku 2025. Minulost již vynikla zajímavým nálezem: valounkovým chodníkem, který byl pravděpodobně součástí původní zahrady s lavičkou a výhledem na město. Návštěvníci zámku si budou muset mezitím vystačit s jinými přístupy, přičemž pro osoby na vozíku bude tato cesta jedinou možností.

Stovky metrů sevřených vysokou zdí: V Děčíně opravují unikátní cestu k zámku a věří, že provedením těchto opatření zajistí bezpečnost a ponechají místo v co nejlepším stavu pro další generace. Oprava Dlouhé jízdy a Růžové zahrady bude náročná, ale představuje také šanci pro nálezy, které mohou rozšířit naše znalosti o historii tohoto unikátního místa v Děčíně.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy