Exploze v muničním skladu Běliny u soudu

V souvislosti s explozí muničního skladu v Bělině je vedeno soudní řízení s obviněnými Danielem Petrášem a Michalem Dlouhým. Obžaloba tvrdí, že munice byla uskladněna na nevhodných místech. Obhajoba požaduje další důkazy, Dlouhý uvedl, že rozhodoval ekonomický aspekt.


V případu exploze muničního skladu v Bělině z loňského září jsou v současné době vedeny soudy s dvěma obviněnými. Prvním z nich je Daniel Petráš, který byl odpovědný za nalezení a doporučení vhodných lokací pro skladování nevybouchnuté munice. Druhým je Michal Dlouhý, bývalý ředitel policejní pyrotechnické služby, který dal finální souhlas ke skladování munice na doporučených místech.

Podle obžaloby byla uskladněná munice umístěna na místech, která nebyla schválena pro její skladování. 'Nalezené střelivo a další obdobné předměty byly uskladněny na podlaze a na regálech mimo železobetonové prefabrikáty (trezory). Tímto způsobem obvinění způsobili, že výbuch byl intenzivnější a měl destruktivnější účinky, což zvýšilo riziko pro životy a zdraví lidí v blízkosti skladu,' stojí v obžalobě.

Obhajoba Daniel Petráše zpochybňuje některé skutečnosti uváděné v obžalobě a požaduje další důkazy. Na druhou stranu, Michal Dlouhý u soudu vypověděl, že nemá pyrotechnické vzdělání a byl jen manažerem. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že jedním z rozhodujících kritérií při výběru vhodného místa pro skladování munice byl ekonomický aspekt, tedy cena.

Muniční sklad v Bělině explodoval 15. září 2020, nikomu se nic nestalo. Několik menších kusů bylo rozptýleno po okolí a podle svědků došlo k minimálně třem silným explozím. Na místě byla následně uzavřena silnice I/13 a lidé v okruhu 500 metrů museli být evakuováni. Městské vedení Běliny uvedlo, že o existenci muničního skladu na svém území nevědělo.

Jedna svědecká výpověď však hodila nové světlo na celou situaci, neboť Dlouhý u soudu prohlásil: 'Byl jsem na pozici ředitele pyrotechnické služby, pracoval jsem s informacemi, které jsem získal od vedoucího expozitury'. Dále uvedl, že byl přesvědčen, že sklad byl bezpečný a veškeré procesy byly řádně provedeny.

Jestliže oba obvinění muži budou uznáni vinnými, státní zástupce Martin Krumpoch navrhuje trest odnětí svobody na jeden rok s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Soud bude pokračovat v květnu výslechem soudního znalce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy