Městské sady hrály všemi barvami

V sobotu 11. září 2021 proběhl již šestý ročník festivalu Barevný region, jehož cílem je představit široké veřejnosti tradice, kulturu i gastronomii národů, jejichž příslušníci žijí v Ústeckém kraji. Letošní ročník proběhl v ústeckých Městských sadech v rámci multietnického festivalu Barevná planeta. Zahájení se ujala předsedkyně Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Ústeckého kraje Karolína Žákovská.


Festival navštívil také hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller a jeho náměstek pro oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče Jiří Řehák. „Barevný region seznamuje návštěvníky s kulturou, jazykem a národními zvyky menšin žijících na území našeho kraje a ukazuje, jak je náš region v tomto ohledu pestrý. Tato akce přispívá k zapojení příslušníků národnostních menšin v kraji do života většinové společnosti. Letošní ročník Barevného regionu je specifický, neboť se koná v rámci Barevné planety, čímž nabývá větších rozměrů,“ uvedl hejtman Jan Schiller.

Na festivalu se představily mimo jiné kultury Vietnamu, Ruska, Slovenska, Bulharska, Ukrajiny a také židovské a romské komunity. Tato velkolepá kulturní smršť nabídla svým návštěvníkům nejen pestrý taneční a kulturní program, ale i ochutnávku různých národních specialit. Akci přišli osobně podpořit také velvyslanci Vietnamu, Maďarska a Indie, přítomni byli též zástupci ruské, indonéské a ukrajinské ambasády.

Barevná planeta je multietnický festival, který prezentuje země celé planety, a to jak hudebními vystoupeními či tancem, tak i prodejem typických nápojů a pochutin. Organizuje jej nezisková vládní organizace Poradna pro integraci. Probíhá za podpory města Ústí nad Labem, Ústeckého kraje, Ministerstva vnitra či Nadace ČEZ a pod záštitou ústeckého primátora Petra Nedvědického a náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Řeháka. Letos byla část festivalu věnována národnostním menšinám žijícím na území Ústeckého kraje, tedy festivalu Barevný region. 

zahájení
Festival zahájila předsedkyně výboru pro národnostní menšiny Karolína Žákovská 

region
Akci navštívil také náměstek hejtmana Jiří Řehák

hejtman
Návštěvníky uvítali ústecký primátor P. Nedvědický, hejtman Ústeckého kraje J. Schiller a jeho náměstek J. Řehák 

dsdsd
Barevný region přišli osobně podpořit také velvyslanci a další zástupci ambasád

sasas
Hejtman Jan Schiller a Karolína Žákovká si prohlédli stánky účastníků festivalu

dadad
 

dsd
 

sa
Účastníci se představili i v národních krojích

dsd


Zodpovídá: Mgr. Hana Šťástková


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 11.09.2021 13:48




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy