Nový pavilon operačních sálů teplické nemocnice Krajské zdravotní je v plném provozu

Představenstvo největšího poskytovatele zdravotní péče v Ústeckém kraji plní slib, který si na počátku svého působení předsevzalo a postupně investuje do všech svých nemocnic.


Po vstupu do prvního nadzemního podlaží je slyšet mírný hukot technického zařízení rozvádějící energie do celé budovy. O patro výše jsou čtyři operační sály. Ve třech právě operují dva týmy chirurgů a jeden tým gynekologů. V nejvyšším podlaží zdravotní sestry jednotky intenzivní péče (JIP) pečují o odoperované pacienty. Pacienty, kterým selhávaly životní funkce, mají v péči lékaři a sestřičky z přilehlého anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Čilý ruch panuje v celé budově. Nově vybudovaný pavilon operačních sálů Krajské zdravotní, a. s. – Nemocnice Teplice, o. z., je od posledního srpnového týdne v plném provozu.

„Jde o největší dokončenou investiční akci v historii Krajské zdravotní. Výstavba nové budovy v teplické nemocnici přišla s investiční dotační podporou Ústeckého kraje celkem na 392,5 milionů Kč a trvala tři roky. V první fázi došlo k vybudování čtyř operačních sálů s technickým zázemím, na kterou rozhodnutím představenstva navázala druhá část investice, nadstavba pro jednotku intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitační oddělení. V Teplicích dále chystáme například rekonstrukci gynekologicko-porodnického oddělení včetně operačního sálku nebo rekonstrukci stravovacího provozu,“ uvedl Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s.

Představenstvo největšího poskytovatele zdravotní péče v Ústeckém kraji plní slib, který si na počátku svého působení předsevzalo a postupně investuje do všech svých nemocnic. „V následujících týdnech v ústecké Masarykově nemocnici zahájíme výstavbu nového pavilonu s operačními sály, odděleními JIP a standardními lůžkovým oddělením pro kardiochirurgii. V děčínské nemocnici vybudujeme nový pavilon Emergency s operačními sály, centrální sterilizací a jednotkou intenzivní péče. Výstavba nového pavilonu Emergency, centrálních operačních sálů, včetně JIP a nadzemní spojovací koridor se stávajícím pavilonem D je připravena v chomutovské nemocnici,“ doplnil k nejbližším a nejvýznamnějším investičním akcím Ing. Jiří Novák.

Historicky první operaci v novém pavilonu operačních sálů teplické nemocnice provedli 13. srpna 2020 ortopedi. „Následovali je se svými zákroky urologové s gynekology. Jako poslední se do nových operačních sálů přestěhovaly operační týmy chirurgického oddělení. Došlo tak k postupnému přesunu velkých zákroků chirurgických oborů teplické nemocnice do nových prostor.  Do 3. září proběhlo v nových operačních sálech 90 výkonů,“ řekl k operativě MUDr. Tomáš Hrubý, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s., který je zároveň ředitelem zdravotní péče teplické nemocnice.

„Jednotka intenzivní péče čítá šest oddělených boxů a celkem 10 lůžek. V každé směně o odoperované pacienty pečují čtyři zdravotní sestry a jeden sanitář. Na anesteziologicko-resuscitačním oddělení sousedícím s jednotkou intenzivní péče je sedm jednolůžkových boxů. Zde o tyto pacienty v každé směně pečují čtyři zdravotní sestry a další personál,“ dodal k medicínskému provozu MUDr. Tomáš Hrubý.

„Poděkování patří současnému vedení Ústeckého kraje za dlouhodobou finanční investiční podporu, které se Krajské zdravotní dostává. Bez ní by rozvoj nemocnic, cílený představenstvem společnosti v čele s Ing. Jiřím Novákem, nebyl možný v takovém tempu, jak se to v posledních letech děje,“ uvedl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s.

V souvislosti s vybudováním nových operačních sálů teplické nemocnice, Krajská zdravotní, a. s., z vlastních zdrojů kompletně modernizovala trafostanici zajišťující rozvod elektrické energie na všechna zdravotnická pracoviště. „Primárně došlo k modernizaci technologické části jakou je nová vysokonapěťová rozvodna, transformátory, nová rozvodna nízkého napětí a nový záložní zdroj – dieselagregát. Museli jsme provést rovněž nezbytné stavební úpravy a sanaci celého objektu,“ doplnil Ing. Petr Fiala.

BLIŽŠÍ INFORMACE O VÝSTAVBĚ NOVÉHO PAVILONU NEMOCNICE TEPLICE, o. z.:

1. ČÁST - Výstavba čtyř operačních sálů a sterilizace Nemocnice Teplice, o. z.

Předmětem této zakázky byla novostavba operačních sálů, demolice stávajícího objektu zařízení staveniště a částečné stavební úpravy stávajícího objektu „F“. Náplň objektu zahrnovala vybudování
4 operačních sálů, centrální sterilizace a pooperačního pokoje na 2. NP. Dále bylo součástí zakázky také zřízení dvou parkovišť o celkové kapacitě 89 parkovacích míst včetně dvou míst pro osoby tělesně postižené.

  • Celková cena díla: 180 841 637 Kč vč. DPH

  • Zhotovitel: VW WACHAL, a.s.

  • Termín dokončení dle SoD: 11. 7. 2019

    Investice byla podpořena Ústeckým krajem

2. ČÁST - Nástavba 3. NP na pavilon COS k umístění JIP a ARO Nemocnice Teplice, o. z.

Na základě plánované rekonstrukce oddělení ARO proběhlo posouzení technických  a ekonomických možností realizace rekonstrukce nebo přemístění zmíněného oddělení. Po technické i ekonomické stránce byla shledána jako ekonomicky i technicky nejlepší varianta dostavby objektu operačních sálů.

  • Cena díla dle veřejné zakázky: 144 460 763,24 Kč vč. DPH

  • Zhotovitel: VW WACHAL, a.s.

  • Termín dokončení stavebních prací: 26. 11. 2019

NÁKLADY NA NOVÝ PAVILON V MILIONECH Kč (přehled):

stavba celkem 

   325,3

zdravotnická technika

   60,8

výpočetní technika

   1,1

další vybavení    

   5,3

CELKEM

   392,5

Investice byla podpořena Ústeckým krajem

KOMPLETNÍ MODERNIZACE TRAFOSTANICE

V souvislosti s rozvojem teplické nemocnice vznikly nové potřeby k jichž krytí bylo nezbytné provést kompletní modernizaci trafostanice. Předmětem investice byla primárně modernizace technologické části trafostanice (nová rozvodna vysokého napětí, transformátory, nová nízkonapěťová rozvodna a nový záložní zdroj – dieselagregát) v této souvislosti dále došlo nutné stavební rekonstrukci a sanaci objektu.

  • Celkové náklady investice:           35 mil. Kč vč. DPH

  • Zhotovitel:                                 ECOREM, a. s.

  • V současné době je dokončena modernizace a v souvislosti se změnou napěťové hladiny prováděné společností ČEZ Distribuce (unifikace) ještě dojde k přepojení z 35 kV na 22 kV.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.09.2020 09:08




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy