Od středy se spustí očkování osob s chronickým onemocněním

Osoby s chronickým onemocněním nebo zdravotním stavem s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19 se od 24. března mohou registrovat na očkovacím místě, a to prostřednictvím Centrálního rezervačního systému s použitím unikátního kódu. Ten získají od svého ambulantního specialisty nebo od specializovaného pracoviště. I nadále mohou chronici využít očkování u svých praktických lékařů a ve vybraných centrech vysoce specializované péče.


„K aktuálně očkovaným osobám nad 70 let přibydou od středy také osoby s chronickým onemocněním, a to na základě posouzení zdravotního stavu ošetřujícím lékařem. Podobně jako v jiných státech, i v České republice proběhne očkování chronických pacientů ve dvou fázích. Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou onemocněním covid-19 s ohledem na svůj zdravotní stav nejvíce ohroženi a jsou nejčastěji hospitalizováni s těžkým průběhem nemoci na JIP/ARO odděleních nemocnic. S vyšší dostupností očkovací látky se pak možnost registrace otevře dalším skupinám,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Pro přihlášení k očkování proti covid-19 na stránce https://crs.mzcr.cz bude třeba unikátní kód. Ten bude mít omezenou platnost do 30. dubna 2021. Kód je určen pouze pacientovi a je zakázané jej předávat nebo sdělovat jakékoli jiné osobě.

Seznam diagnóz a zdravotních stavů s vysokým rizikem těžkého průběhu covid-19 byl vytvořen Klinickou skupinou COVID MZ na základě doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, Institutu Roberta Kocha a na základě souhrnných dat ÚZIS o osobách s covid-19 hospitalizovaných na JIP/ARO. Bližší popis onemocnění či zdravotního stavu, který je důvodem k přednostnímu očkování v této fázi, byl sestaven příslušnými odbornými společnostmi České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a České kardiologické společnosti.

Zdroj: tisková zpráva, MZČR

Poznámka redakce: 
Pokud vás baví sport, zdravý životní styl a hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín www.zdravetrendy.cz.


Užitečné odkazy na PDF ke stažení


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 23.03.2021 11:24




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy