Odborná konference Ústecký oftalmologický den se konala již po jedenatřicáté

Již čtvrtou desítku svých každoročních odborných setkání načali oční specialisté na konferenci v Ústí nad Labem. „31. Ústecký oftalmologický den“ opět uspořádala, po loňské pauze způsobené kovidovou pandemií, Oční klinika Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.


Dvoudenní akce se uskutečnila na výletním zámečku Větruše za účasti stovky odborníků z celé České republiky. Konferenci zahájil ve čtvrtek 16. září 2021 „Kurz pro mladé i starší oftalmology“ a v pátek 17. října program pokračoval přednáškami zaměřenými na téma letošního setkání - „Farmakoterapie oka“.

„Téma letošní odborné konference Ústecký oftalmologický den jsme rozčlenili do přednáškových bloků Farmakoterapie onemocnění váček, spojivky a rohovky, dále Farmakoterapie uveitid, Kongenitální glaukom, Farmakoterapie bolesti. Vzhledem k většímu počtu příspěvků jsme se věnovali farmakoterapii sítnice hned ve dvou samostatných blocích. Na konferenci tak zazněla dvacítka příspěvků, mezi nimi i od kolegů ze spolupracujících oborů na dalších pracovištích v ústecké Masarykově nemocnici, jako je Infekční oddělení, Neurologické oddělení a Komplexní cerebrovaskulární centrum, Oddělení lékařské genetiky a Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny respektive Centrum léčby chronické bolesti. Mezi autory příspěvků byli tradičně i specialisté z klinik fakultních nemocnic,“ přiblížila MUDr. Ivana Liehneová, Ph.D., přednostka Oční kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., která byla odborným garantem konference.

„Konferenci v Ústí nad Labem tradičně navštěvuje odborná veřejnost z ústeckého regionu a sousedních krajů, přijíždějí i kolegové z Prahy. Zájem o tuto akci je velký, což nás s přibývajícími ročníky těší stále více,“ dodala MUDr. Ivana Liehneová, Ph.D.

Oční klinika Krajské zdravotní, a.s., patří mezi excelentní centra Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Ročně zde lékaři odoperují bezmála 2500 pacientů. Nachází se zde i vitreoretinální centrum pro operace zadního segmentu oka v Ústeckém kraji. Pacienti s onemocněním glaukomu jsou na pracoviště odesíláni z celé České republiky. Ústecká oční klinika má statut makulárního centra, probíhá zde výuka mediků i sester, lékaři přednáší a publikují nejen v České republice, ale i v zahraničí.

Klinika se specializuje na operace glaukomu (zeleného zákalu). Republikové prvenství patří ústecké klinice v provádění několika unikátních operací glaukomu jako jsou: kanaloplastika, minimálně invazivní chirurgické postupy s využitím mikroimplantátu XEN z gelového materiálu a nový typ laserového ošetření výběžků řasnatého tělesa přes stěnu oka s infračerveným světlem.

Na ústecké oční klinice letos v červnu jako první v České republice provedli novou minimálně invazivní operaci u pacientů s glaukomem. Jednalo se o nový typ mikroimplantátu IStent, který se zavádí po otevření přední komory oka 1,8milimetrovým rohovkovým řezem do místa trámčiny komorového úhlu. Vytváří zde přemostění neboli mikro bypass oblasti, kde je odtoku nitrooční tekutiny z oka kladen největší odpor. Cílem je zjednodušit a zároveň snížit riziko některých perioperačních a časných pooperačních komplikací klasické chirurgie glaukomu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy