„Pozor, vichřice!“ V zooparku máme nový bezdrátový rozhlas. Už jsme ho i použili.

„Vážení návštěvníci, kvůli silnému nárazovému větru musíme zoopark z bezpečnostních důvodů uzavřít. Opusťte prosím areál některým z východů.“


„Vážení návštěvníci, kvůli silnému nárazovému větru musíme zoopark z bezpečnostních důvodů uzavřít. Opusťte prosím areál některým z východů.“ Upozornění, které se chomutovským zooparkem rozlehlo během vichřice koncem srpna, bylo první ostrou zkouškou nového informačního systému nainstalovaného v areálu během léta. V zooparku ho chceme využívat i pro běžné informování návštěvníků.

Technici během srpna po zooparku rozmístili celkem 32 reproduktorů, případné hlášení se tak dostane do všech koutů areálu. Vysílací centrum je ve správní budově. „Systém by se dal přirovnat k rozhlasu po drátě, ale tato technologie je bezdrátová a samozřejmě využívá i dalších možností moderní techniky,“ přibližuje ředitelka zooparku Věra Fryčová. Je například možné pustit upozornění jen ve vybrané části zooparku nebo hlášení připravit dopředu a přehrát v naplánovaném čase.

Kromě reproduktorů je v zooparku umístěno také dvanáct digitálních hlásičů. Ty mají za úkol vysílat hlášení do reproduktorů nainstalovaných v blízkosti, zároveň sledují technický stav zařízení (například stav baterie) a informují o něm zpětně hlavní řídící centrum. Systém dokáže vysílat i při výpadku elektrické energie, vydrží bez ní 72 hodin.

Informační systém jsme použili jen pár dní poté, co odborná firma dokončila instalaci. Bylo to během vichřice 26. srpna, kdy se areál musel uzavřít kvůli hrozbě padajících větví či stromů. Upozornění se tak dostalo v jeden okamžik ke všem návštěvníkům.

Systém však nechceme využívat jen pro varování, návštěvníky můžeme informovat také o provozních záležitostech nebo je skrze něj zvát na naše akce. „Budeme ho ale používat jen střídmě,“ ujišťuje Fryčová. „Určitě se z nás nestane obchoďák, kde vás z reproduktorů bombardují reklamami a akcemi. Zoopark je pořád především klidným místem pro relax.“

Systém nechalo v areálu zooparku nainstalovat město. Vyšel celkem na 907 tisíc korun, skoro tři čtvrtiny nákladů však pokryla státní dotace. Je jednou z částí varovného a informačního systému, který obsahuje i další centra. Během října by se měl podobný systém nainstalovat na Kamencovém jezeře, do projektu jsou zapojené také městská policie či informační centrum. Hlavní část takřka pětimilionového městského projektu je informační systém varující před povodněmi.

Zdroj: web, Zoopark Chomutov.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy