Připravil seniora o 3,1 milionu

CHOMUTOVSKO - Údajné investice s pomocí falešného makléře ho stály balík.


Připravil seniora o 3,1 milionu CHOMUTOVSKO - Údajné investice s pomocí falešného makléře ho stály balík.  Velkým přešlapem 72letého muže z Chomutovska se zabývají policisté. V únoru totiž dotyčný na sociální síti Facebook  „narazil“ na inzerát, který sliboval zhodnocení peněz. Jednalo se o video s česky psaným textem a byl u něho odkaz, na který senior klikl. Následně mu volala žena, jež ho navedla, kam má zaslat základní vklad ve výši 200 amerických dolarů, aby prý mohl začít investovat. Když to udělal, telefonicky se s ním spojil již „jeho makléř“, který se ho ujal a od té doby komunikoval jen s ním. Podle hlasu mladší muž s východním přízvukem získal mužovu důvěru a ten plnil všechny jeho instrukce. Nejprve mu „makléř“ na nějaké stránce založil účet, kam měl poté posílat své peníze za účelem jejich zhodnocení. Na tuto stránku mohl senior nahlížet, aby viděl, jak jeho investice rostou. Mělo prý jít hlavně o investování do bitcoinu a do ropy. Muž tedy začal na základě pokynů makléře k platbám posílat peníze na určené účty. Vše vypadalo v pořádku, na stránkách, kam mu makléř poskytl přístup, měl vždy vyúčtování a podle toho se investice hodnotily tak, jak mu jeho „rádce“ slíbil. I když ke konci již poškozený další peníze posílat nechtěl, protože jeho úspory na bankovním účtu rychle docházely, jeho osobní telefonický „makléř“ ho ještě v několika případech nakonec přesvědčil o nutnosti poslat další vysoké částky (například půl milionu korun), aby využil časově velmi omezené investiční příležitosti.
Nakonec podvedeného kontaktovala jeho banka s upozorněním na „podivnou“ platbu a doporučila mu obrátit se na policii. Až v té době mu zřejmě došlo, že naletěl.
Od poloviny února do téměř poloviny dubna tak neznámý podvodník zmíněného důchodce připravil v součtu o 3,1 milionu korun, které mu poškozený sám zaslal s vidinou jejich vysokého zhodnocení. Více o falešných investicích a tricích podvodníků Dostali jste nabídku výhodně investovat, která se nedá odmítnout? Zbystřete a hlavně nikomu nesvěřujte vládu nad svým počítačem nebo mobilním telefonem. Cílem podvodníků je (často i s využitím vzdáleného přístupu na plochu vašeho počítače nebo mobilu) odcizit vaše peníze. Útočník na internet umístí lákavou reklamu slibující zaručené zisky. V reklamě se pro zvýšení důvěryhodnosti mohou objevovat známé osobnosti a významné společnosti. Reklama vybízí k vyplnění kontaktního formuláře. Po odeslání údajů je oběť oslovena například telefonicky podvodníky, kteří se vydávají za pracovníky různých investičních společností. Roztáčí se kolotoč intenzivní manipulace. Oběť poskytne osobní údaje, často včetně snímků osobních dokladů, údajů o platební kartě a nezřídka umožní i vzdálený přístup na plochu svého počítače nebo mobilu (na základě telefonických instrukcí nainstaluje do svého počítače software, který vzdálený přístup umožnuje). Pod dojmem regulérní investice odesílá oběť své peníze přímo pachateli nebo platby díky poskytnutým nástrojům (vzdálenému přístupu) provádí sám pachatel. Podvodníci využívají profesionálně vypadající investiční platformy. Vše vypadá velmi věrohodně a slouží k prodlužování nevědomosti či vylákání dalších finančních prostředků. Jak se nenechat okrást? Pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti. Nikdy plně nedůvěřujte recenzím, ty může napsat kdokoliv. Nepodléhejte manipulativnímu jednání, fiktivnímu doporučení celebrit, falešným novinovým článkům a už vůbec ne slibům zaručených investic bez rizika. Nikdy neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte. Pachatelé Vás mohou oslovovat například telefonicky, e-mailem, nebo lákavou reklamou. Nevěřte bezhlavě telefonním číslům volajících, protože i ID volajícího může být podvržené. Neposkytujte ani žádné vaše osobní informace, nebo informace o vašem bankovnictví. Pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku. por. Mgr. Miroslava Glogovská
tisková mluvčí
Chomutov 22. dubna 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy