Rekonstrukce ikonického kulturního domu rozvířila emoce

V Mostě proběhl protest proti rekonstrukci kulturáku Repre, který by mohl zničit cenné dědictví. Aktivisté a veřejnost žádají změnu plánu rekonstrukce a vypsání architektonické soutěže.


Ve městě Most proběhla protestní akce, která sklízela podporu jak místních obyvatel, tak i odborníků z oblasti architektury a památkové péče. Důvodem byla probíhající rekonstrukce obrovského kulturáku Repre, jejíž způsob provedení je předmětem kritiky a podnětem pro obavy o zničení cenného dědictví. Aktivisté a veřejnost shromážděné na demonstraci chtějí, aby město upustilo od současného plánu rekonstrukce a začalo připravovat nový projekt s provedením architektonické soutěže. Heslem protestní akce bylo 'Nezničte naši historii'.

Repre je jedinečnou a ikonickou stavbou města Most, kterou navrhli architekti Mojmír Běhm, Jaroslav Zbuzek a Luboš Kosa. S přihlédnutím k její významné roli v české architektuře a národním kulturním dědictví zorganizovala iniciativa The most Most protest proti chystané rekonstrukci. 'Chceme ukázat, že Repre je stále víc k řešení a nezlomili jsme nad tím hůl. Ještě je možnost projekt přepracovat a zachovat tak stavbu, která je v kontextu české architektury ojedinělá,' uvedl před akcí Martin Třešnák z iniciativy The most Most.

Na protestní akci dorazili lidé s transparenty s nápisy 'Nezničte naši historii' a 'Knihovnu nedáme', kterými vyjadřovali nesouhlas s plánovaným přesunem knihovny do opraveného Repre. Účastníci požadovali, aby město alespoň zčásti obnovilo provoz v Repre a zahájilo přípravu nového projektu rekonstrukce s vyhlášením architektonické soutěže. Někteří odborníci se obávají, že současným způsobem rekonstrukce dojde ke zničení charakteru obří budovy.

Kritice navzdory ale vedení Mostu z realizace ustoupit nehodlá. Podle primátora Marka Hrvola je rekonstrukce nutná a odložení by bylo nezodpovědné a neekonomické. Stavební práce mají začít letos na jaře a potrvají přes dva roky. Současně se povětšinou uměleckých děl ze stavby odstěhuje, čemuž se vzpírají kritiky plánu. Někteří namítají, že použité stavební materiály neodpovídají hodnotě budovy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy