Teplice rozezní slavnostní koncert Nádech věčnosti

Druhé slavnostní uvedení oratoria Nádech věčnosti k poctě svaté Ludmily zazní v pátek 29. října v koncertním sále Domu kultury v Teplicích. Speciálně pro letošní svatoludmilské jubileum ho složil mladý, oceňovaný teplický autor Jan Zástěra, mimo jiné dirigent Hudby Hradní stráže a Policie České republiky. Koncertní provedení zazní v podání Severočeské filharmonie Teplice a sólistů Národního divadla v Praze.


V letošním roce uplynulo 1100 let od násilné smrti svaté Ludmily, první historicky doložené ženy, která stanula v čele nejstaršího českého státního zřízení. Zcela nové oratorium, které líčí její osudy a zdůrazňuje význam jejího odkazu pro současnost, složil Jan Zástěra speciálně pro tuto příležitost. Rozsáhlá, dramatická a slavnostní kompozice bude realizována pod taktovkou autora Severočeská filharmonie Teplice a sólistů Národního divadla v Praze – Lucie Hájkové jako kněžny Drahomíry, Jaroslava Březiny jako knížete Václava, Jiřího Brücklera jako knížete Boleslava a Jiřího Hájka jako Jarmila.

Uvedení v Teplicích je výjimečné. „Poté, co bylo oratorium uvedeno ve světové premiéře ve Vladislavském sále Pražského hradu, se vrací do města, kde vznikalo, kde se rodilo jeho libreto i hudba,“ podotkl Petr Šíla, předseda Trautzlovy umělecké společnosti, která koncert spolupořádá.

Tato velkolepá kulturní událost v sobě nese nejen vědomí národní pospolitosti, nýbrž i mystično a duchovno vycházející z osobnosti svaté Ludmily. Jsem rád, že můžeme v Ústeckém kraji jako jediní hostit takto významný koncert,“ říká hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Oratorium nakonec není jen o Ludmile nebo o Václavovi, jako spíše o nás a o pravdivosti a zodpovědnosti v tom, jak se díváme na svět, na ně, na sebe, na Pána Boha, a co si z toho všeho bereme pro sebe a pro ostatní,“ uzavírá autor oratoria Jan Zástěra.

Bližší informace o vstupenkách a místě konání naleznete ZDE.


TZ: Ústecký kraj


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
15.10.2021 18:24




0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy