Velké stavby a úpravy zasáhnou křižovatku pod Větruší v Ústí nad Labem

V prvním pololetí 2022 Ústí nad Labem zahájí stavební práce na okružní křižovatce pod Větruší. Úpravy souvisí s rekonstrukcí Benešova mostu a jeho uzavírkou. Zástupci města doufají, že práce zlepší plynulost dopravy ve městě. Stavby proběhnou postupně od února do července 2024 a zahrnují opravu mostu, úpravu křižovatek a opravu protipovodňových prahů.


Ústí nad Labem čelí v prvním pololetí letošního roku několika souběžným stavebním a úpravným pracím na okružní křižovatce pod Větruší. Stavby souvisí s připravovanou rekonstrukcí Benešova mostu a plánovanou celkovou uzavírkou. Zástupci města doufají, že tyto práce povedou ke zlepšení plynulosti dopravy ve městě.

Hejtman Jan Schiller prohlásil, že úprava křižovatky se plánuje v souvislosti s rekonstrukcí mostu a jeho celkovou uzavírkou. Dle jeho slov bylo dobré, že se podařilo koordinovat další nezbytné stavby tak, aby proběhly zároveň a křižovatka byla připravená na nápor dopravy v době rekonstrukce.

Připravovaná změna zahrnuje zkapacitnění křižovatky pod Větruší, která pojme více vozidel a umožní jim plynulejší a bezpečnější průjezd. Primátor Ústí nad Labem Petr Nedvědický konstatuje, že to sice způsobí dočasné omezení dopravy, avšak v dlouhodobém horizontu přinesou změny plynulejší provoz ve městě.

První stavba, která začne 1. února, je oprava mostu v km 3,040 Ústí nad Labem Střekov - Ústí nad Labem – Západ investora Správa železnic. Stavba zahrnuje demontáž, úpravu a montáž mostu, která stojí 78 milionů korun. Práce vyžadují použití velkého jeřábu, který částečně omezí dopravu v ulici Střelecká. Částečné uzavírky proběhnou od 1. února do 28. června, přičemž doprava bude vždy svedena obousměrně do jednoho jízdního pruhu.

Od března začne stavba Úprava křižovatek Pražská x Přístavní x Střelecká a OK Pod Větruší, kterou financuje Správa a údržba silnic Ústeckého kraje. Cílem stavby je rozšíření a změna vedení odbočovacích pruhů, aby došlo ke zkapacitnění okružní křižovatky. Stavba proběhne od března do července 2024 a její náklady činí 19,215 milionů korun. Během prací bude křižovatka vždy průjezdná.

Ve stejném období se uskuteční oprava protipovodňových prahů přímo v tělese okružní křižovatky, kterou zajišťuje Povodí Labe. Práce proběhnou vždy v právě uzavřené části. Společný návrh této série staveb připravila firma Wali CZ.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy