„Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům!“

LITOMĚŘICKO - Policisté kontrolují chatové oblasti.


Kontrola všech chatových oblastí probíhá opakovaně v průběhu celého roku. Dnešního dne se policisté zaměřili na chatové oblasti na Terezínsku. Namátkovou kontrolu zabezpečení rekreačních objektů provedl policejní kynolog společně s preventisty. Policisté informačním letáčkem upozorňovali majitele rekreačních objektů jak minimalizovat vykradení svého přechodného obydlí a přítomné chataře seznamovali s novou mobilní aplikací „Zabezpečte se“ dostupné v App Store i v Google Play, která dává návod na zabezpečení různých objektů a nabízí přehled certifikovaných odborníků podle regionů. Narušení nebylo u žádného z kontrolovaných objektů zjištěno. Někteří oslovení „chataři“ se zmínili, že mají bohužel již z minulosti špatnou zkušenost s vloupáním do svých objektů. Někteří se na kontrolu svých letních příbytků vydávají i v průběhu zimy a v některých případech zjistí, že jejich objekt navštívil nezvaný host. Jak se mají zachovat?

Co dělat je-li rekreační objekt vykraden?

Pokuste se i v takové nepříjemné situaci zachovat klid, nevstupovat bezhlavě do objektu. Možná je tam ještě zloděj, který by mohl ve stresu použít i zbraň. Ihned vloupání ohlaste na Policii ČR a vyčkejte jejího příjezdu. Nikdy neuklízejte po zlodějích – tím poničíte stopy, které mohou být vodítkem pro policii a pojišťovnu. Do protokolu uveďte každou maličkost, může být důležitá pro vypátrání zloděje a věcí.

Je důležité dodržovat některá doporučení, která mohou pachatele od krádeže odradit.

  • V prvé řadě je nutné zabránit zloději vstup do objektu kvalitním zámkovým systémem, odolnými dveřmi, mřížemi na oknech a uzamykatelnými okenicemi.

  • Další důležitou zásadou je neponechávat v chatě nebo chalupě cenné věci. Zloději se zaměřují na elektrické nářadí, rádia, televize, starožitnosti, elektrospotřebiče, sportovní vybavení a další předměty.

  • V okolí objektu nenechávat žebříky či nářadí, které by pachatel mohl využít k vloupání.

  • Pokud ve vaší blízkosti natrvalo bydlí  vstřícní sousedé, lze je požádat o dohled na opuštěný rekreační objekt.

  • Vyšším standardem je určitě elektronická ochrana, jejíž využití samozřejmě záleží na zvážení majitele.

V zimním období ke krádežím věcí v rekreačních objektech dochází častěji, než v jarních a letních měsících. Zloději za použití násilí vniknou do chaty či chalupy dveřmi nebo oknem. Někteří hledají v chatě zázemí. Většinou jim postačí, když uvnitř naleznou něco k snědku a teplé peřiny. Druhou skupinou jsou zloději, kteří se zaměřují na majetek. Z rekreační chaty pak odnesou nebo odvezou cenné věci, které zde naleznou. Poté se je snaží zpeněžit ve sběrně nebo třeba v bazaru.

Zdroj: web, Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy