Zadarmo na zápas, zaplatit mohou fanoušci při odchodu!

Fotbalový klub Viagem zrušil vstupné na domácích zápasech, místo toho zavedl "výstupné". Diváci platí až po zápase podle spokojenosti s výkonem týmu a podmínkami ve stadionu.


V nevídaném kroku zrušil fotbalový klub Viagem vstupné na svých domácích utkáních a zavedl místo něj takzvané 'výstupné'. Tentokrát si diváci platí až po skončení zápasu a to podle spokojenosti s předvedeným výkonem týmu a podmínkami ve stadionu. Klub má tímto způsobem zefektivnit svou nabídku pro fanoušky a snížit nespokojenost kvůli nízké kvalitě hry nebo špatným podmínkám na stadionu.

Přemysl Kubů, šéf představenstva a majitel klubu Viagem, vysvětluje důvody zavedení 'výstupného': 'Kvalita zážitku návštěvníka sportovního utkání se skládá ze dvou složek. Jedna je výsledek a předvedená hra. Druhá je úroveň služeb na stadionu. Protože nejsme schopni dopředu garantovat úroveň první složky, rozhodli jsme se zavést výstupné. Přijde nám, že není seriózní požadovat po návštěvnících vstupné v situaci, kdy není možné garantovat fanouškům dopředu komplexní úroveň zážitku. Proto je nutné, aby platba za zážitek probíhala až po doručení služby.'

Na zápasu třetí fotbalové ligy mezi Ústím nad Labem a Jabloncem B. byl vstup zdarma a diváci si mohli po zápase zaplatit 'výstupné' dle vlastního uvážení. Vybrané peníze putovaly do nadace Vykopej.se, která pomáhá sportovat dětem ze sociálně slabších poměrů. Při nedávném utkání týmu s jabloneckou rezervou činil počet diváků celkem 1 116.

Zajímavě zjištění plynou z interních průzkumů Viagem, ve kterých 78 % dotázaných preferuje model 'výstupného'. Přemysl Kubů vidí ve změně i další významné momenty: 'Druhým významným momentem této změny je fakt, že podle našeho názoru každý sportovní klub v České republice, který je podporován z veřejných peněz, má vyvinout úsilí s cílem přispívat k veřejnému blahu. Naším stěžejním tématem v Ústí nad Labem je přivést co nejvíce dětí ke sportu, nejen do fotbalu, s akcentem na sociálně slabší rodiny. Proto směřujeme naše úsilí k podpoře nadace Vykopej.se.'

Úspěch tohoto netradičního přístupu bude ovšem záviset nejen na spokojenosti diváků se službami, ale také na sportovních výkonech týmu. Prozatím to vypadá, že Viagem pokračuje ve svém experimentu i nadále. Zůstává otázkou, jaký dopad bude mít tato změna na celkovou finanční situaci klubu a jak jsou podobné modely udržitelné dlouhodobě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy