Orangutan Ferda: Druhý nejstarší na světě utracen v Ústecké zoo

V ústecké zoo zemřel nejstarší evropský orangutan Ferda. Trpěl mnoha zdravotními problémy, včetně onemocnění srdce a těžké artrózy páteře. Jeho úmrtím dočasně končí chov orangutanů v této zoo.


V ústecké zoo přišel o život nejstarší kostřec Evropy a druhý nejstarší na světě, orangutan Ferd. O smutné zprávě informovala zoologická zahrada na své internetové stránce.

Ferda, původem orangutan kříženec bornejského a sumaterského druhu, bojoval s celou řadou zdravotních potíží, včetně onemocnění srdce, těžké artrózy páteře a dušnosti. Jeho stav se za poslední týden prudce zhoršil a odborníci se rozhodli, že další pokračování v léčbě by pouze způsobovalo zbytečné utrpení. Ukončení Fardova života znamená také dočasné ukončení chovu orangutanů v ústecké zoo.

Narodil se v roce 1969 v německé zoo ve Frankfurtu nad Mohanem. Ve věku tří let byl převeden do Pražské zoo. Poněvadž byl křížencem, nebyl nikdy zařazen do chovu a nikdy mu nebyla přidělena samice. Po ničivých povodních, které v roce 2002 zasáhly Pražskou zoo, byl převeden do Ústí nad Labem.

Jeho zdravotní problémy byly vážné. Srdce trpěl, měl těžkou artrózu páteře, která ovlivňovala jeho schopnost chodit a koordinovat pohyby. Trpěl také dušností. V poslední době trpěl také řadou poruch chování typických pro seniory, včetně třesu končetin a kognitivních poruch.

Byl podáván podpůrnými léky a analgetiky a přijímal přírodní geriatrika zpomalující starobní poruchy chování. Ale v posledním týdnu se jeho stav dramaticky zhoršil, jak vysvětlila veterinární lékařka Jana Matoušková.

Orangutani, jako je Ferda, jsou v zoo velmi oblíbení. Ústí nad Labem plánuje vrátit jejich chov do svých prostor. Nový pavilon pro orangutany by měl vzniknout přebudováním pavilonu Asijský prales.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy