Oživení prastaré tradice v Mikulášovicích

Na teplickém zámku proběhne Velikonoční dílna a unikátní přednáška Mgr. Josefa Rybánského o obnovené Velikonoční jízdě Mikulášovic. Tato tradice láká návštěvníky z celého Ústeckého kraje a spojuje historii, lidové umění a současnou kulturu.


V úžasném prostředí teplického zámku se v letošní Velikonoční sezoně uskuteční nejen oblíbené Velikonoční dílny, ale také zcela unikátní přednáška Mgr. Josefa Rybánského na téma obnovené Velikonoční jízdy Mikulášovic. Tato tradice, která má kořeny v dobách pradávných a byla obnovena v roce 2000, láká každoročně pozornost nejen místních obyvatel, ale i návštěvníků z celého Ústeckého kraje. Akce se koná v sobotu 16. března od 14 do 18 hodin (poslední vstup v 17:00).

Tradiční Velikonoční dílna na teplickém zámku začne v rámci kulturního programu 16. hodin odpoledne, a zájemci o dění budou mít možnost do dějin a zvyků se vrátit díky odbornému výkladu pana Rybánského. Připomeňme, že právě Roman Klinger, pravnuk posledního starosty Spolku velikonočních jezdců, obnovil tuto tradici po dlouhé odmlce. Pan Klinger vnesl nový život do slavnostního obřadu, jehož cílem je přinést radostnou zprávu o zmrtvýchvstání Ježíše Krista v podobě procesí jezdců na koních z Mikulášovic.

Tato tradice spojuje historickou hodnotu, lidové umění a současnou kulturu, kdy se staly Velikonoční dílny ideálním místem pro její prezentaci. Velikonoční jezdci doprovázeni hudebníky a zpěváky putovali po Šluknovsku, Děčínsku i dalších částech Ústeckého kraje a byli zapsáni na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Ústeckého kraje v roce 2016. Jejich výtvarně a hudebně bohaté vystoupení si za ten čas získalo pevné postavení v kalendáři regionálních kulturních událostí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy