Vychovatelky obviněny z týrání dětí v jeslích

Tři vychovatelky čelí obvinění z ohrožování výchovy dítěte po tvrdých obviněních z děsivého chování vůči dětem v jeslích. Děti byly fyzicky týrány, zavírány do místnosti, nechávány v mokrých plenkách a nuceny jíst pod hrozbou trestů.


Jako oběť mlčení mohou klesnout tři vychovatelky nejen svou dobrou pověstí, ale i svou svobodu. Po tvrdých obviněních z děsivého chování vůči dětem v jeslích, jenž se mělo odehrávat od roku 2018 až do července 2021, je nyní vedoucí a další dvě vychovatelky čelí obvinění z ohrožování výchovy dítěte.

Podle obžaloby vychovatelky děti nejen fackovaly a tahaly za uši nebo vlasy, ale ponechávaly je i hodiny v mokrých plenkách, pokud se počuraly či pokakaly. Za trest byly děti zavírány do místnosti, kde byly nuceny plakat samy, někdy i několik desítek minut. Dokonce je nastolovaly sedět v koutě na studené podlaze bez oblečení a nutily je jíst pod hrozbou dalších trestů.

Podle prokurátora Ondřeje Koutného každá z obviněných žen ohrozila duševní, emocionální a mravní vývoj dětí: 'Učinily tak tím, že závažným způsobem porušily svou povinnost se o ně starat,' řekl. Pro obžalované navrhl podmíněné tresty a pokuty.

Právní postup proti obviněným byl spuštěn poté, co jedna z pracovnic v jeslích předložila zvukové záznamy, které dokázaly, co se děje za zdmi této instituce. Záznamy dokládaly, jak obžalované dětem nadávají, nazývají je 'smradi', 'hnusáci', 'trubky' či 'mrchy' a ponižují je před ostatními.

První obžalovaná, která má za sebou třicet let práce v jeslích a vedla je několik let, odmítla všechna obvinění. Uvedla, že nikdy by nedokázala ublížit dětem a že byla překvapená celou situací. 'Jeslemi prošly stovky dětí, a pokud bych něco prováděla špatně, někdo by to musel zaregistrovat. To se nestalo. Jesle měly dobrou pověst,' zdůraznila.

Přestože nezpochybnila pravost zvukových záznamů, považovala za nepřípustné je dále komentovat. Soudce vyslechl její svědectví, ale jednání bylo odročeno na květen, kdy budou vyslechnuty další obviněné.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy