Film Rok vdovy se točí v Lounech, Bílině i Ústí nad Labem

0

film rok vdovy, natáčení filmu


V Ústeckém kraji pokračuje natáčení celovečerní hrané prvotiny režisérky Veroniky Liškové Rok vdovy podle scénáře Eugena Lišky. V regionu se uskuteční šest natáčecích dní. Film vzniká s podporou Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

Ústecký kraj podpořil vznik filmu dotací 800 tisíc korun. Jedna z velkých scén s komparzem se točila také v Pavilonu A lounského výstaviště, jednalo se o maturitní ples. Do konce roku se bude v rámci kraje točit ještě na Městském úřadě v Bílině a v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.  

„Těší mě, když se spolupráce s naší filmovou kanceláří projeví třeba právě ve výběru lokalit. V případě Pavilonu A lounského výstaviště se jedná o unikátní prostor, který získal několik architektonických ocenění. A nám se ho podařilo dostat do filmu,“ zdůraznil náměstek hejtmana pro cestovní ruch a kulturu Jiří Řehák.

V hlavních rolích filmu se představí Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek. Inspirací pro scénář filmu byly stejnojmenné deníkové zápisky Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Tyto texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera, a vyvolaly značný čtenářský ohlas. Scénář filmu byl oceněn Filmovou nadací, která mu v roce 2018 udělila nejvyšší podporu ze všech hodnocených projektů.

Režisérka Veronika Lišková téma filmu přibližuje slovy: „Chceme, aby Rok vdovy přenesl na plátna realistický, intimní, a přitom dramaticky a sugestivně ztvárněný příběh se silným katarzním vyzněním, příběh o novém začátku, o emancipaci a nalezení schopnosti stát sama za sebe. A také příběh o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým.“

Pro Veroniku Liškovou a producentku filmu Kristýnu Michálek Květovou je to jejich druhý společný film. Předchozí celovečerní dokument Návštěvníci měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2022, od té doby je uváděn na festivalech po celém světě a byl například oceněn na MFDF Ji.hlava a získal i Cenu za nejlepší film v české soutěži festivalu Jeden svět. Dokumentární debut režisérky, Danielův svět, byl v roce 2016 uveden v sekci Panorama na Berlinale, na MFDF Ji.hlava získal Cenu diváků a byl nominován na Cenu české filmové kritiky. 

Film Rok vdovy vzniká v koprodukci Česka, Slovenska a Chorvatska a za podpory českého Státního fondu kinematografie, Plzeňského a Ústeckého kraje, slovenského Audiovizuálneho fondu a organizace Hrvatski audiovizualni centar. Právě v těchto dnech získal také prestižní podporu od Eurimages (kulturní podpůrný fond Rady Evropy).

Zdroj: TZ Kr-Ustecky.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář