Firma Ascend realizuje projekt v Severočeské uhelné pánvi

0

ascend, životní prostředí


Projekt je podpořen Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Programu podporovaného z Finančního mechanismu Norska 2014-2021. Cílem projektu je identifikace původu znečištění ovzduší částicemi PM2,5 a PM10 v Severočeské uhelné pánvi a omezení vlivu původců znečištění ovzduší prostřednictvím přijetí vhodných opatření.

V rámci projektu se firma Ascend pokusí rozpracovat informace získané Ministerstvem životního prostředí při přípravě aktualizace programu zlepšování kvality ovzduší pro Zónu Severozápad a vytvořit podrobnější místní analýzu stavu ovzduší pro tři okresy Ústeckého kraje.

Dále budou společností prováděna krátkodobá měření koncentrací částic PM2,5 a PM10 a ve spolupráci s vysoutěženým dodavatelem další dlouhodobá měření a chemické analýzy částic. Projekt má ambici využít nové a moderní interpretační nástroje pro popis distribuce znečištění ovzduší.

V roce 2021 proběhne v první polovině roku výběr dodavatele měřicí techniky a nezbytných služeb (měření). V druhé polovině roku začnou měřicí kampaně, které budou vrcholit především v roce 2022. V roce 2023 budou pokračovat krátkodobé kampaně a bude probíhat vyhodnocení zjištěných výsledků měření. Posledním krokem bude příprava akčního plánu s návrhem opatření.

Projekt bude mít dva výstupy: Prvním je zpráva obsahující analýzu zjištěných dat o úrovni znečištění a druhým je akční plán Severočeských dolů a.s. pro Lom Bílina.

Projekt bude znamenat přínos nejen pro orgány státní správy působící v oblasti ochrany ovzduší, které posílí znalosti o dotčeném území, ale především obyvatele Ústeckého kraje, kterým se zvyšuje šance na zlepšení kvality ovzduší.

Více o firmě Ascend naleznete na www.ascend.cz.

Úvodní foto: Území, na které se firma Ascend zaměří v rámci projektu.

Zdroj foto: ascend.cz


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář