Česko v loňském roce získalo 149 milionů korun ze zahraničních pohledávek

V minulém roce se podařilo získat 149,2 milionů korun ze zahraničních pohledávek.


Pravidelnými platbami dostál svým závazkům Irák a také Bělorusko. Zbylá část příjmů pocházela z probíhajících exekucí. České republice dluží nadále 16 zemí celkem 11,5 miliardy korun. Téměř se všemi Ministerstvo financí intenzivně jedná o vypořádání dluhu. Za posledních 10 let se podařilo ze zahraničních pohledávek vymoci přes dvě miliardy korun.

„V současných podmínkách, kdy jsou všechny státy světa ovlivněny koronavirovou pandemií, považuji vymoženou částku za úspěch. Dobývání zahraničních pohledávek věnujeme mimořádnou pozornost. Tam, kde nechybí ochota druhé strany, intenzivně jednáme. V ostatních případech se snažíme jednání navázat,“ komentuje ministryně financí Alena Schillerová.

Největší část inkasovaných pohledávek tvořila pravidelná irácká splátka 139 milionů korun. V případě Běloruska jsme získali 3 miliony korun, kdy proces umořování dluhu probíhá formou zápočtu nájemného v budově v Minsku, kde sídlí český zastupitelský úřad. Z probíhajících exekucí Ministerstvo financí inkasovalo dalších 7,2 miliónů korun.

Pozitivně se vyvíjí také rok 2021. Od ledna Česká republika obdržela z pohledávek již 65 milionů korun. V současnosti Ministerstvo jedná o řešení dluhu například s Ukrajinou, Kazachstánem nebo Íránem. „Obecně nám vymáhání často komplikuje skutečnost, že země, které nám dluží, buď jednání odmítají, nebo se odvolávají na nedostatek finančních prostředků. Přesto se nám od roku 2014 daří každoročně inkasovat z pohledávek částky v řádech stovek miliónů korun,“ dodává ministryně Schillerová.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy