Degradace a narušená statika: Hotel Máj čelí nařízené demolici

Bývalý luxusní hotel Máj v Ústí nad Labem, nyní dům pro bezdomovce a narkomany, čelí osudu demolice. Statiky potvrzují špatný stav budovy, město tedy nařídilo její odstranění. Majitel zatím nerozhodl o demolici, ale pokud by město muselo za demolici zaplatit, požádá o náhrady.


Kdysi luxusní hotel Máj na Severní Terase v Ústí nad Labem čelit nyní osudu demolice. Z důvodu špatného stavu budovy, která byla v posledních letech domovem pro bezdomovce a narkomany, se již zvažuje její kompletní demolice. Statiky však varují, že nebude snadné zbavit se ruiny tohoto kdysi populárního hotelu.

Statický posudek ukázal k celkové degradaci nosných konstrukcí a narušenou statiku. Na základě tohoto posudku město vydalo rozhodnutí o nařízení odstranění stavby. Stavební úřad zahájil řízení, jakmile statický posudek potvrdil, že budova je staticky poškozená.

Demoliční termín je v současné době nejistý, protože majitel budovy zatím nepřijal rozhodnutí o demolici. Je třeba také vyčkat stanovených zákonných lhůt pro odvolání. Stavební úřad předpokládá, že majitel využije své právo na odvolání, ale nelze odhadnout, jak dlouho to bude trvat.

Hotel Máj, který byl navržen Jitkou Pacákovou a interiérem Ivana Rullera ve spolupráci s Jindřichem Kumpoštem, se postupem času stal útočištěm bezdomovců a narkomanů. Starosta Jaroslav Šimanovský se opakovaně snažil s majitelem, Jaromírem Houšvičkou, komunikovat o zchátralém stavu budovy a nutnosti jeho řešení.

Několik investorů projevilo zájem o pozemky a ruinu, ale žádná dohoda nebyla dosažena. Majitel se totiž nelíbil představa, že by nový vlastník hotel zboural. Navzdory tomuto odporu bývalého majitele hotelu, se nyní zdá, že demolice je jediným řešením.

Primátor Petr Nedvědický potvrzuje, že stav bývalého hotelu Máj představuje pro město dlouhodobý a obtížně řešitelný problém. Zároveň dodává, že pokud by město muselo zajistit a financovat demolici, využije všechny existující právní předpisy, aby náklady získalo zpět od bývalého majitele. Samotná demolice by stála desítky milionů korun.

Pokud skutečně dojde k demolici hotelu Máj, mohly by na uvolněném místě vzniknout parcely pro stavbu rodinných domů. Dle řebního plánu je tato lokalita zastavitelná. Starosta Šimanovský předpokladá, že bude o parcely zájem.

Luxusní hotel Máj, jehož hodnota se v roce 1988 odhadovala na 57 milionů korun, původně vlastnila společnost Interhotely Liberec. Současný vlastník Jaromír Houšvička zakoupil hotel v roce 1998 od Fondu národního majetku za zhruba 7,7 milionu korun. Hotel sloužil svému účelu pouze do roku 2001, poté začal chátrat.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
so 03.02.2024 08:05



0 +
 
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy