Hněvínská hvězdárna láká na vzácný modrý Měsíc

Ředitel mostecké knihovny Petr Petrik provozuje hvězdárnu s dalekohledem z roku 1912 a plánuje investovat do dalšího vybavení, jako jsou interaktivní monitory. Hvězdárna je otevřena víkendy, nabízí pozorování slunce přes den a jasné planety večer.


Ředitel mostecké knihovny, Petr Petrik, v roce 2021 provozuje hvězdárnu a s úctou hovoří o jejím vzácném zařízení, dalekohledu, který i přes léta své existence úspěšně plní svůj účel. 'Není to taková rarita, jak by se mohlo zdát. Podobné refraktory lze najít na několika dalších místech v naší zemi, ačkoli zde jsou využívány spíše modernější a přesnější modely,' poukázal na situaci Jiří Harrandt, demonstrátor hvězdárny.

Harrandt také zmínil, že v případě jakýchkoli technických problémů by měl být přizván odborný technik, avšak hned dodal, že 'dalekohled nemá tendenci se pokazit'. Máme tedy k dispozici stroje, jehož jádro, včetně stojanu, závaží, hodinového stroje a objektu, pochází z roku 1912. Nicméně, některé části, jako okuláry či výtah pro okuláry, jsou již modernější.

Vedení knihovny má ambice investovat do dalšího vybavení hvězdárny, aby poskytlo návštěvníkům ještě bohatší zážitek. Petrik uvedl: 'Rádi bychom hvězdárnu vybavili například interaktivními monitory, které nám umožní návštěvníkům ukázat různé zajímavosti i v době, kdy nebude vhodné počasí k pozorování oblohy'.

V minulosti byla hvězdárna spravována Hvězdárnou a planetáriem Teplice, ale nyní je pod správou mostecké knihovny. Prostory hvězdárny prošly nedávnou renovací, kdy byly vymalovány a vybaveny novým nábytkem. Celkové náklady na opravy dosáhly několika desítek tisíc korun.

Hněvínská hvězdárna přitahuje návštěvníky i zajímavými jevy jako je tzv. modrý Měsíc, který Češi mohou letos vidět podruhé. Maximální kapacita hvězdárny je dvanáct návštěvníků a je pro veřejnost otevřena o víkendech od 11 do 18 hodin. Během dne je možné pozorovat slunce a dynamické změny na jeho povrchu, zatímco ve večerních hodinách se nabízí pohled na jasné planety a měsíc. Vedoucí mosteckého planetária, Martin Frána, prozradil, že plánují i pozorování neobvyklých úkazů na obloze.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy