Jak funguje výkup nemovitostí

Výkup nemovitostí může být pro řadu lidí efektivní řešení jejich aktuální situace. Jak probíhá a proč se vyplatí o něm uvažovat?


Výhody výkupu nemovitosti

Okamžitý výkup nemovitosti představuje řešení, jestliže jste se dostali do svízelné finanční situace a peníze potřebujete rychle, například kvůli insolvenci. Oproti běžnému prodeji není potřeba čekat na kupce. O výkup se postará přímo dotyčná společnost.

Prodej nemovitosti například ve vyloučené lokalitě může trvat neúměrně dlouho, až jeden rok. Řada zájemců by tak měla šanci prodat ji standardně, ale takto dlouhou dobu čekat jednoduše nechce.

Vykupují se nemovitosti nejen s hypotékou a právními vadami, kde je klasický prodej ještě možný, ale zároveň nabízí tato služba pomoc i tam, kde se nemovitost běžnou cestou již prodat nedá. Vykoupit lze domy či byty, které jsou zatíženy exekucí nebo dražbou.

Do nucené dražby však není vhodné nechat celou situaci zajít. Nemovitost se tímto způsobem prodá za znatelně nižší částku oproti tomu, když ji prodáte sami. K umoření dluhů tato suma zpravidla nestačí.

Společnosti zároveň nabízejí kompletní právní servis a jednání s věřiteli mohou absolvovat namísto dlužníka. Případně bývá k dispozici rovněž dluhové poradenství, které může pomoci řešit i jiné závazky.

Majitel si při výkupu domu či bytu specializovanou firmou např. Vykupnemovitostipraha.cz ušetří také nemálo starostí, které by s běžným prodejem měl. A to zejména tehdy, pokud by se jej rozhodl realizovat zcela sám, tedy bez realitní kanceláře. Odpadá mu čas strávený se zájemci o prohlídku, odpovídání na písemné či telefonické dotazy atd.

Jak se nemovitosti vykupují

Vykoupit lze pozemek či libovolný dům nebo byt nezávisle na lokalitě. Různé faktory, jako je mimo jiné právě lokalita, ale také i samotný stav nemovitosti, ovlivní výslednou cenu, za kterou se nemovitost vykupuje.

V případě domu to může běžně být 50 až 90 % tržní ceny. Dáno je to rizikem, které na sebe společnost přebírá. Do koupi nemovitosti investuje vlastní kapitál, nemá však nikdy zcela stoprocentní záruku, že nemovitost prodá.

V optimálním případě nemovitosti bez právních vad může výkup proběhnout už během 24 hodin. Nejprve je nutné zhodnotit právní stav nemovitosti. K tomu v první fázi postačí list vlastnictví, majitel by tak měl poskytnout vstupní informace umožňující dohledat dotyčný objekt na katastru nemovitostí.

Dále je nutné zhodnotit skutečný stav nemovitosti osobní prohlídkou. To následně umožní stanovit kupní cenu. Jestliže se obě strany dohodnou, může advokát vyhotovit kupní smlouvu. Možná je také advokátní úschova.

V této fázi přichází také okamžik, kdy byste si měli smlouvu důkladně přečíst, než ji podepíšete. A to platí i tehdy, ocitnete-li se ve finanční tísni. Po podepsání smlouvy mohou být smlouvy odeslány na katastr a majitel nemovitosti obdrží dohodnutou kupní cenu.

Fotogalerie
Autor: Daniel Jedlička Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy