Jak se připravit na STK - jak dlouho trvá a jaké potřebuji doklady

Na silnicích máme dnes mnoho mladých řidičů. STK - stanice technické kontroly, je pravidelná prohlídka, na kterou se řidiči musí se svým vozem dostavit. Mnoho z nich ale ani neví, jak se na takovou technickou kontrolu připravit, co si vzít sebou a kam na ni zajet. Tento článek vám podá jasné instrukce k tomu, jak připravit své auto na STK, kam je možné s vozidlem zajet a co vše si na takovou prohlídku připravit.


Co je to STK?

STK neboli stanice technické kontroly je technická kontrola vozidla, které podléhají všechna vozidla, která jsou evidována v ČR a mají svou registrační značku, protože je povinná ze zákona. Máme mnoho druhů technické kontroly, přičemž nejvíce dodržovaná je pravidelná technická kontrola.

  • pravidelná technická kontrola
  • opakovaná technická kontrola - u opakované technické kontroly se předkládá protokol Policie ČR nebo jiného členského státu EU, který byl vystavený při TSK
  • evidenční kontrola
  • technická prohlídka před registrací vozidla
  • technická kontrola pro způsobilost vozidla
  • technická kontrola ADR

Co si sebou vzít na STK?

Na technickou kontrolu je předepsána spousta věcí, které sebou musíte mít. Většinou se ale jedná o doklady spojené s vozidlem, které je během prohlídky kontrolováno. Je potřeba si sebou vzít:

  • technický průkaz
  • osvědčení o registraci vozidla (malý technický průkaz)
  • osvědčení o emisní kontrole (pokud jedete na měření emisí poprvé, dostanete toto osvědčení po jeho vykonání)
  • protokol o měření emisí (pokud je při technické prohlídce vyžadován)
  • protokol o předchozí kontrole (opět, pokud na technickou kontrolu míříte poprvé, tento protokol mít nebudete)

K opakované technické kontrole je ale PROTOKOL O PŘEDCHOZÍ PROHLÍDCE potřeba, protože je sjednaná na základě základní technické kontroly.

Jak probíhá technická kontrola a stanici navštívit?

Technická kontrola se pravidelně u běžně provozovaných vozidel provádí každé 2 roky, přičemž u vozidel nových je první technická prohlídka požadována až po prvních 4 letech jeho využívání. Dobu splatnosti můžete také najít na velkém technickém průkazu nebo na červené nálepce na zadní registrační značce.

Pokud se na autě nějak nic zvláštního neděje, neměli byste se technické kontroly bát. Horší je to už se staršími vozidly, kde se mohou při kontrole objevit problémy, které vás třeba ani nemusí při běžném používání trápit. Je vhodné každou technickou kontrolu zvážit s automechanikem, a pokud jste přáteli, mnohdy také nabízí to, že na technickou prohlídku s vaším autem zajede.

Jak ale připravit na STK své vozidlo?

  1. Je vždy potřeba vše dopředu zkontrolovat - zda svítí všechna světla tak, jak svítit mají, funkčnost brzd, zda vám neuniká nějaká kapalina,... Dříve se také vyžadovalo, aby dálniční známky a všechno na sklech bylo odstraněno, ale díky tomu, že dnes už jsou dálniční známky v podobě elektronické, zabývat se tímto nemusíme.
  2. Připravit si všechny dokumenty - NA NIC NEZAPOMENOUT! Vhodné také je, si zjistit, zda se na technické stanici může platit kartou nebo zdali to jde pouze hotově.
  3. Při příjezdu na STK je potřeba se nahlásit v kanceláři/na recepci nebo v místě, které je tomu určeno. Předložíte všechny potřebné dokumenty a uhradíte kontrolu. Cena pevně stanovena není, záleží na výběru stanice, ale orientační cena STK je okolo 1000 Kč, přičemž za ni můžete zaplatit také dvakrát tolik.
  4. Obsluha vás poté pošle na určité místo, kde mechanik provede měření emisí a zkontroluje VIN kód.
  5. Poté následuje samotná kontrola vozidla.
  6. Po provedení kontroly vám mechanik vystaví protokol o technické prohlídce, ve kterém najdete všechny závady, které byly zjištěny.

Kam na STK?

Technickou kontrolu vozidla nemusíte provádět v místě, kde bydlíte. Můžete si každý sám vybrat takovou stanici, která vám bude vyhovovat (,,bude vám nejsympatičtější"). Seznam stanic, kde se technické kontroly provádí naleznete na stránkách MINISTERSTVA DOPRAVY ČR.

A kolik času nám taková prohlídka zabere?

Samotná technická kontrola trvá zhruba 30 minut a měření emisí 20 minut. Ke kontrole je vhodné dostavit se včas a ujistit se, že vozidlo je řádně očištěné a ve stavu, který umožní bezpečnou prohlídku.

Zdroj textu: inzerent
Zdroj obrázku: pixabay.com/cs/photos/cra-autoservis-baterie-diagnostika-4958277/

Autor: Redakce REGIONUSTI.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy