Lithiový gigant Geomet se přesouvá do Prunéřova

Geomet, společnost těžící lithium v Krušných horách, přesouvá plánovaný zpracovatelský závod z Újezdečku na Teplicku do Prunéřova na Chomutovsku. Původně plánovaná stavba byla nesouhlasem místních obyvatel přesunuta.


Společnost Geomet, zabývající se těžbou lithia v oblasti Krušných hor, oznámila významnou změnu místa zpracování tohoto vzácného kovu. Původní plán výstavby zpracovatelského závodu v Újezdečku na Teplicku byl nahrazen novým návrhem zřízení továrny v Prunéřově na Chomutovsku. Tato změna přichází poté, co místní občané v Újezdečku na Teplicku dlouhodobě protestovali proti stavbě závodu.

Obě místa se nacházejí jen přes ulici od rodinných domů v Újezdečku na Teplicku, kde byla původně naplánována výstavba padesátihektarového závodu na zpracování lithia. Nově navrhovaný závod se má nyní nacházet v Prunéřově na místě bývalého lomu vedle elektrárny.

'Samozřejmě jsme potěšeni těmito změnami. Měli jsme ho mít přímo u našeho domova,' svěřila se nám Věra Koudelková, místní obyvatelka Újezdečku, která je naštvaná na Geomet pro jejich původní plán výstavby.

Na druhé straně mince, zprodukovaný závod pravděpodobně nebude rušit místní obyvatele Prunéřova, kde jsou nejbližší domy vzdálené minimálně jeden kilometr. Mělo by to také přinést mnoho pracovních příležitostí pro místní lidi.

'Je vždy dobré mít takového zaměstnavatele v našem regionu,' poznamenal starosta Kadaně Jan Losenický. Starosta Košťan Tomáš Sváda dodal: 'Je důležité nalézt vhodnou lokalitu, kde nikdo nebude žít, ale také místo, které bude někdo chtít.'

Přesto Újezdeček z pohledu těžebních plánů zcela neopadává. Je plánováno zde vytvořit nákladní překladiště. „ V části průmyslové zóny Újezdeček bychom vytvořili nádraží a poté by se to přesunulo do Prunéřova vlaky,' objasnil mluvčí ČEZu Roman Gazdík.

Podle původních plánů by měla těžba lithia na Cínovci začít koncem roku 2026, ale vzhledem k přesunu závodu se očekává, že by se tento proces mohl protáhnout.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy