Masové kácení stromů v Teplicích šokuje obyvatele

Obyvatelé Teplic byli překvapeni kácením stromů a keřů v Duchcovské ulici. Důvodem je rekonstrukce kanalizace a vodovodu, která vyžadovala odstranění 11 stromů a 400 m2 keřového porostu.


Tyto informace byly potvrzeny Magdou Tesařovou, členkou výboru spolku Zelené Šetenice, organizace, která pečlivě sleduje kácení dospělých stromů v Teplicích.

Tesařová řekla: 'Spolek jsme založili loňského roku, když jsme se dozvěděli, že na sídlišti Šetenice má být vykáceno až pět tisíc metrů čtverečních zeleně. V poslední době se v Teplicích kácí hodně, například v Duchcovské ulici nedávno spadla celá linie stromů, které tam rostly dvacet let.'

Faloutová, která už dlouhá léta bydlí na Duchcovské ulici, nastínila dopady takového kácení. 'Stromy už byly dospělé. Začínali tam hnízdit ptáci a poskytovaly stín u nemocnice. Teď bude celá ulice v létě rozpálená,' dodala.

Důvodem pro kácení stromů na Duchcovské ulici je rekonstrukce kanalizace a vodovodu, informovala radnice. Tímto způsobem magistrát odstranil 11 dřevin a asi 400 metrů čtverečních keřového porostu. Po dokončení prací se plánuje vysadit 20 nových stromů a 500 metrů čtverečních keřů jako náhradu.

Obnovu těchto stromů mladšími stromky však mnoho lidí nevítá. Tesařová dodává: 'Vykácejí staré stromy a sází nové, ale jsou to jen tenké větvičky, které nemají ekologickou hodnotu původních stromů ani pro lidi, ani pro zvířata. Nestíní a ptáci v nich budou hnízdit nejdříve za dvacet let. V létě nebude kam utéct před sluncem.'

Na sociálních sítích také lidé kritizují, co se děje s dřevem z pokácených stromů. Dagmara Teuschelová, vedoucí odboru životního prostředí teplického magistrátu, vysvětlila, že likvidace dřeva a veškeré úklidové práce jsou již zahrnuty v ceně vypsané zakázky a je to odpovědností firmy, která kácela. 'Strom nezahrnuje pouze kmeny, ale také velkou korunu. Větve je třeba rozštípnout nebo kompostovat,' dodala.

Nabourávaním emocí občanů je i plánované kácení 18 dospělých kaštanů v blízké ulici U soudu, který musí ustoupit kvůli parkování. Teuschelová vysvětlila: 'Odbor dopravy by tam chtěl usměrnit parkování, protože tam se nyní parkuje ‚na divoko‘. Stromy v ulici U soudu jsou už ve stadiu úpadku. Před 15 lety byla možnost pokácet je nebo jim dát šanci s pomocí hlavového řezu. Tak jsme to udělali. Lidé si však musí uvědomit, že i stromy mají svou životnost. Navíc jsou tyto stromy vysázeny v ochranné zóně plynovodu.'



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy