Nábytková banka Ústeckého kraje: Život druhé šance pro 42 tun nábytku

Nábytková banka Ústeckého kraje pomáhá rodinám s nízkými příjmy a prodlužuje životnost nábytku. Spolupracuje s 17 neziskovými organizacemi a získala financování od Ústeckého kraje, města Žatec a Úřadu práce ČR. V loňském roce našla využití pro 42 tun materiálu, čímž šetřila životní prostředí a minimalizovala vznik černých skládek.


V lednu 2023 začala svou činnost Nábytková banka Ústeckého kraje, která ležící ve městě Žatec. Projekt je založen na záchraně použitelného nábytku a dalších věcí z domácností a je realizován za účelem pomoci mnoha rodinám s nízkými příjmy v rámci celého Ústeckého kraje. Na projektu se podílí 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Kulhánka a získal finanční podporu od Ústeckého kraje, města Žatec a Louny a Úřadu práce ČR.

Iniciátory vzniku Nábytkové banky Ústeckého kraje byli sociální pracovníci spolku Vavřinec. Projekt se zrodil z nutnosti potřeby pomoci nízkopříjmovým domácnostem v lounském okrese, zároveň nabízí ekologicky šetrné řešení prodloužením životnosti nábytku a domácího vybavení a podporou udržitelnosti prostředí. Nábytková banka také velmi příspěšně spolupracuje se 17 neziskovými organizacemi a čtyřmi městy.

Pro zajištění plynulého chodu projektu, Nábytková banka Ústeckého kraje přijímá nábytek, který již není potřebný, a další drobné vybavení domácnosti, od dárců z řad veřejnosti, a také od firem, které obnovují nábytek na pracovišti. Celkem se již podařilo shromáždit a znovu použít 42 tun materiálu, který by byl jinak odpadem. Dobrovolníci a zaměstnanci s handicapem výrazně přispěli k dobrému fungování projektu.

Navíc je Nábytková banka Ústeckého kraje prospěšná společnosti ve smyslu prevence vzniku černých skládek u popelnic a prevence zvyšování výskytu štěnic a švábů v nízkopříjmových domácnostech.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy