Nový stacionář pro osoby s autismem otevřen v Chomutově

Denní stacionář pro osoby s autismem otevřen v Chomutově. Projekt vznikl na základě analýzy potřebnosti sociálních služeb pro tuto cílovou skupinu. Stacionář disponuje kapacitou pěti klientů a pomáhá nejen jim, ale i jejich rodinám. Iniciativa podporuje inkluzi osob s potřebami v celé společnosti.


Klienti s autismem už využívají denní stacionář: Nový projekt v Chomutově poskytuje pomoc těm, kteří ji nejvíce potřebují.

Dne 16. ledna 2024 byl slavnostně otevřen nový denní stacionář v rámci Sociálních služeb Chomutov, který je zacílen především na osoby s poruchou autistického spektra. Tento projekt vznikl na základě Analýzy potřebnosti sociálních služeb pro osoby s poruchou autistického spektra, kterou nechal zpracovat Ústecký kraj v roce 2022.

Stacionář poskytuje služby kapacitě pěti klientů, ve věku od 17-26 let a dále ve věku od 37 let dále. Cílovou skupinu tvoří osoby s jiným zdravotním postižením, především s poruchou autistického spektra. Na základě výše zmiňované analýzy je vyjednáván vznik dalších potřebných služeb pro tuto cílovou skupinu.

Slavnostního otevření se zúčastnil 1. náměstek hejtmana pro sociální věci Jiří Kulhánek, vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková a náměstek Statutárního města Chomutov Milan Märc. Všichni tři se shodli na významu takových služeb pro osoby s autismem a poděkovali příspěvkové organizaci za zprovoznění stacionáře.

Nový denní stacionář přináší podporu nejen klientům, ale také jejich rodinám. Poskytuje jim prostředí, ve kterém se mohou klienti rozvíjet, zároveň jim zajišťuje potřebnou péči, kterou vyžaduje jejich zdravotní postižení. Rodiny tak mají jistotu, že jejich blízcí s autismem jsou v dobrých rukou odborníků a mohou se plně soustředit na svůj vlastní život.

Projekt nového denního stacionáře v Chomutově je přínosem jak pro samotné klienty s autismem, kteří díky službám stacionáře mají možnost zlepšit svou kvalitu života, tak pro celou společnost, která se tak stává inkluzivnější a otevřenější vůči osobám s různými potřebami.

Ústecký kraj a město Chomutov se tak díky založení tohoto denního stacionáře stávají vzorem pro další regiony a obce, které by mohly v budoucnu následovat jejich příklad a poskytnout podobnou pomoc osobám s poruchou autistického spektra.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy