Od undergroundu k mezinárodnímu úspěchu

Výstava "Martin Mainer – druhé dežavy" představuje širokou škálu děl tohoto respektovaného českého umělce, včetně jeho inovativních prací z 80. a 90. let a současných děl. Probíhá v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích do 26. května 2024. Nezmeškejte příležitost poznat svět Mainerova umění.


Jedním z nejrespektovanějších českých umělců své generace je nepochybně Martin Mainer (*1959). Jeho ojedinělý a provokativní styl zaujal ve druhé polovině 80. let a rychle na něj upoutal pozornost jak doma, tak i v zahraničí, včetně celoevropských dějišť lokací jako Německo, Berlín a Mnichov.

Výstava s názvem „Martin Mainer – druhé dežavy“ přichází s jedinečnou příležitostí, jak nahlédnout do rozmanitého světa Mainerova umění. Konaná v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích, představuje tato výstava nejen jeho inovativní díla z 80. a 90. let, ale také práce z přelomu tisíciletí a i ty současné.

Výběr děl zahrnuje širokou škálu médií a prezentuje Mainerovo umění jako prolínání starších a současných díl, která spolu vytvářejí harmonický celek. Široká veřejnost má nyní jedinečnou možnost objevit tento umělecký poklad, který získal mnoho prestižních ocenění včetně Ceny Jindřicha Chalupeckého v roce 1993.

Výstava, která proběhla loni v Nové galerii v Praze, byla nazvána „Dežavy“, což značí pocit něčeho opakovaně viděného nebo zažitého. Martin Mainer si tehdy pro výstavu vybral díla sám podle svých vlastních preferencí. Pro litoměřickou výstavu však mladý kurátor Cyprián Činátl zvolil nezávislý a nezatížený pohled na umělcovo dílo a pojmenoval tuto přehlídku spolu s Martinem Mainerem „druhé dežavy“.

Na vernisáži, která se uskuteční v hlavní výstavní budově (MIchalská 29/7, Litoměřice) dne 7. března 2024 od 17:00 hodin, bude k dostání také rozsáhlý katalog plný Mainerových děl. Výstava potrvá až do 26. května 2024 a bude přístupná každou středu až neděli (10–17 hod.).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy