Oprava střech zámku v Libochovicích za 71 milionů

Opravy střech na státním zámku přinášejí výměnu trámů, krovů a vylepšení izolace.


Opravy střechy zámku mají zahrnout výměnu trámů a krovů, částečnou obnovu původního zadržovacího systému dešťové vody a zlepšení izolace mezi druhým patrem a půdou.

Vzhledem k tomu, že zámek je čtyřkřídlý a střech je zde opravdu hodně, práce na opravách nejsou snadné a vyžadují pečlivou koordinaci. Kastelánka státního zámku, Michaela Prokopová, popsala význam oprav střechy a vysvětlila, že zámek je propojen s kaplí a vodárenskou věží, která kdysi sloužila jako zvonice kostela. Přiopravě střechy bude použita půlená taška zvaná bobrovka.

Podle kastelánky stál původně zámek s dřevěnou střešní krytinou. Dřevěné šindel byly tratěny býčí krví a směsí barev. Tato krytina byla později nahrazena bobrovkou, kterou nakonec vyměnil poslední majitel zámku hrabě Josef Herberstein. Hrabě Herberstein nechal na střechu zámku položit prejzy, které krovy příliš zatížily a bylo potřeba je sundat a nahradit. Oprava střechy se nyní rozděluje do několika etap. Prvním krokem bylo vyklizení půdy a deponování nábytku ve druhém patře. Poté bude možné začít s rekonstrukcí zámecké kaple a severního a západního křídla zámku. Po 15 měsících práce začne obnova zbývajících dvou křídel zámku. Oprava zámku bude stát 71 milionů korun a potrvá 30 měsíců.

Během oprav zůstane zámek otevřený pro veřejnost. Interiéry zámku a jeho anglická zahrada budou nadále přístupné, a pokud by musela být některá průvodcovská trasa omezena, vstupné do zámku bude sníženo. Kastelánka zámku také pozvala návštěvníky k tradičním kulturním akcím a divadelním představením, na které chodí každoročně asi 15 tisíc lidí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy