Oživení zpívající fontány v Chomutově

Chomutov zvelebí okolí zpěvající fontány, jejíž vodní tryskařství se neuskuteční. Tento projekt vyhrál v participativním rozpočtu, hlavním cílem je zkulturnit prostranství kolem fontány a dát mu reprezentativní vzhled. Celkové náklady na projekt činí 600 tisíc korun. Participativní rozpočet obsahuje dalších osm projektů, které splňují návrhy a hlasování občanů, ukazují proměnu města.


Chomutov na přání lidí zvelebí okolí okázalé fontány, vada ale tryskat nebude: Zpěvající fontána v centru města Chomutov se dočká proměny. Projekt zvítězil v participativním rozpočtu, v rámci kterého obyvatelé navrhují a poté hlasují o vylepšeních veřejného prostoru. Hlavním cílem je zkulturnit prostranství kolem fontány a dát mu reprezentativní vzhled, uvedl náměstek chomutovského primátora Milan Petrilák (ANO).

Plány na to, aby z obří fontány opět v budoucnu tryskala voda, se však neuskuteční. Kašna je dlouhodobě nefunkční, technologie zastaralá a provozní náklady by tak byly hodně vysoké. V minulých dnech proběhlo vyčištění fontány a jejího skeletu. Počítá se s prořezem okolních keřů a výsadbou květinových záhonů. Řeší se také přívod elektřiny a vody pro mlhoviště. Předpokládané náklady na projekt činí 600 tisíc korun.

Fontána není jediným projektem, které město uskuteční v rámci participativního rozpočtu. Pro letošní rok je v něm pět milionů korun a peníze jsou určeny i na dalších osm projektů vzešlých z návrhů a hlasování občanů. Patří mezi ně osazení dvou soch na střechu neorenesanční budovy městského divadla. Půjde o kopie múz, a to tance a hudby. Původní sochy byly demontovány kvůli jejich stavu již před více než čtyřiceti lety.

Dalšími projekty jsou nové lavičky a pingpongové stoly ve vybraných lokalitách, nová stezka pro pěší a turisty spojující sídliště Březenecká a zoopark, relaxační zóna s herními prvky v okolí základní školy Kadaňská, zlepšení prostoru autobusového nádraží, mobilní skateboardová rampa ve čtvrti Zadní Vinohrady a chodník podél budovy základní školy Heyrovského. Tato široká škála projektů, navržených občany Chomutova, slibuje proměnu města, která bude odrážet přání obyvatel a zcela jistě zvýší životní kvalitu ve městě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy