Podvodní prodejci v akci

Zákaz podomního prodeje v mnoha městech České republiky částečně zabrání nekalým praktikám prodejců. Radní v Krupce zavedli pokuty až do výše 100 tisíc korun za porušení nařízení o podomním prodeji. Těsnění výměna oken je jedním z oborů, ve kterém se tyto praktiky objevují.


V poslední době se stále častěji objevují zprávy o nekalých praktikách podomních prodejců. Chodí po domech, nabízejí nejrůznější služby, a v případě odhalení prchnou či se vyhýbají zákazům podomního prodeje, které již platí v mnoha městech české republiky.

Jedním z oborů, ve kterém se tyto praktiky objevují, je výměna těsnění v oknech. Podle slov ředitele městské policie v Krupce, Jiřího Petráka, tito prodejci nabízejí okenní kontrolu zdarma, aby následně občany přesvědčovali o nutnosti výměny těsnění. Ačkoli chytré metody podomních prodejců vzbuzují pozornost a obavy, zatím není známo, že by způsobili značné škody nebo žádali nesmyslné částky za poskytnuté služby.

V reakci na tyto nekalé praktiky schválili krupští radní nařízení, kterým zakazují podomní a pochůzkový prodej na území města. Porušení tohoto nařízení může prodejcům vystavit blokovou pokutu až do výše deset tisíc korun nebo sankci až 100 tisíc korun.

Nová taktika podomních obchodníků spočívá v tom, že tvrdí policii, že pouze dělají statistiku a nezabývají se konkrétním prodejem. Tento postup se objevil především v městech, kde je podomní prodej již zakázán. Situaci komentoval Ivan Kráčalík, velitel litoměřické městské policie: 'V posledních letech jsme se s ničím takovým v Litoměřicích nesetkali.'

Podomní obchodníci se snaží vyhledávat mezery na trhu a vymýšlet nové metody prodeje. Když například zdražila elektřina, začali energošmejdi nabízet výhodnější dodavatele. Později se zaměřili na nabízení různých pojištění a v poslední době se objevují opraváři oken a dalších věcí. Díky zákazům podomního prodeje a zvýšené informovanosti obyvatel se však zatím daří nekalým praktikám částečně zabránit.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy