Ústecký kraj získá nové RegioJet vlaky v hodnotě 11 miliard korun

Ústecký kraj získá nové RegioJet vlaky v hodnotě 11,07 miliardy korun s pravidelným provozem od prosince 2026. Nové služby nabídnou lepší kvalitu dopravy s wi-fi a klimatizací, výhodnější ceny pro občany a plány na zlepšení spojení s Karlovarským krajem.


Ústecký kraj se dočká nových vlaků RegioJetu, které budou v pravidelném provozu v kraji od prosince 2026. Jedná se o rekordní kontrakt v hodnotě 11,07 miliardy korun, který přinese obyvatelům lepší kvalitu dopravy, zahrnující nové nízkopodlažní jednotky s wi-fi a klimatizací. Mluvčí Ústeckého kraje, Magdalena Fračková, uvedla, že kontrakt je sice o cca tři miliardy korun nižší, než původně očekával kraj při plánování zakázky, ale celkový výsledek je velmi pozitivní a pro občany výhodný.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) vyjádřil svou spokojenost s vítěznou nabídkou dopravce. Oproti současným cenám na srovnatelných linkách je nabízená cena RegioJetu nižší o 60 Kč na kilometr. To představuje značnou úsporu pro kraj a jeho obyvatele. Průměrná modelová valorizovaná cena jednotky dopravního výkonu nabízená RegioJetem je 221 Kč, oproti původnímu dopravci (České dráhy) se současnou cenou 239 Kč.

Kontrakt zahrnuje průměrný počet objednaných kilometrů 3,3 milionu za rok a platnost do konce roku 2041. RegioJet bude obstarávat spojení na pěti hlavních linkách, včetně nových spojů mezi Litvínovem a Teplicemi. V budoucnosti plánuje společnost také zlepšení obslužnosti spojů do Karlovarského kraje.

K zajištění dopravy bude RegioJet využívat 23 elektrických jednotek a ve svých vlacích zajistí více míst se stolky, pro jízdní kola a pro cestující s dětmi. Radní pro dopravu Marek Hrabaj (ANO) zdůraznil, že konečně zmizí z linkách stávající staré vlaky, které již nesplňují současné nároky cestujících a zároveň budou zajištěny konkurenceschopné ceny za dopravní služby.

Ústecký kraj obdržel nabídky také od Českých drah a Arrivy, které však nepřinesly tak výhodné podmínky, jako nabídka RegioJatu. Při hodnocení byla nejvyšší váha přikládána ceně (90 procent) a celkovému počtu míst v pořizovaných vlacích (deset procent).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy