RegioJet zvítězil v rekordní železniční zakázce Ústeckého kraje

Ústecký kraj oslavuje uzavření smlouvy s RegioJetem, která zajišťuje dopravní obslužnost na vybraných železničních linkách. Elektrická páteř zahrnuje linky U1, U3, U32, U51 a U54 a bude v provozu od prosince 2026.


Ústecký kraj oslavuje uzavření klíčové smlouvy, která zajišťuje dopravní obslužnost na vybraných železničních linkách včetně přesahů do sousedních krajů. Elektrická páteř, soubor důležitých železničních linek, bude provozována společností RegioJet, a.s., která se stala vítězem veřejné zakázky. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller podepsal smlouvu dne 11. března, což zaručuje zajištění dopravy od prosince 2026.

Ve středu 12. března 2024 byla vydána tisková zpráva o tomto významném milníku pro dopravní infrastrukturu Ústeckého kraje. Tisková zpráva zdůraznila úspěšné uzavření smlouvy včas, což znamená, že provoz na železnici v kraji od prosince 2026 nebude ohrožen.

Hejtman Schiller projevil spokojenost s výsledky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který neshledal žádná pochybení v zakázce, ani s nabídkovou cenou vítězného dopravce. V porovnání se současnými cenami na srovnatelných linkách je nabídková cena RegioJetu, a.s. výrazně nižší, což by mohlo přinést významné úspory pro kraj.

Elektrická páteř zahrnuje následující páteřní linky dopravního systému Ústeckého kraje: U1, U3, U32, U51 a U54. Nejvýznamnější a nejdelší linkou je U1, která je vedená v intervalu 60 minut napříč aglomeracemi kraje z Děčína až do Kadaně. Nová smlouva přinese na linkách U3 a U51 rozšíření objednaných dopravních výkonů.

Pro zajištění dopravních výkonů bude dopravce využívat celkem 23 elektrických dvousystémových jednotek, z nichž 7 bude třívozových a 13 jednotek bude dvouvozových. Zbývající 3 jednotky budou sloužit jako záložní a budou dvouvozové. Vlaky nabídnou cestujícím moderní technologie, jako jsou WiFi, klimatizace, více míst se stolky, více míst pro jízdní kola a moderní informační systém.

Výběrové řízení na provozovatele elektrické páteře zahájil Ústecký kraj 20. března 2023. Vítězný dopravce byl následně vybrán 22. listopadu 2023. Nabídkové řízení bylo předmětem šetření ÚOHS kvůli dvěma podaným podnětům, ale nakonec nebyla nalezena žádná pochybení ze strany zadavatele a smlouva mohla být podepsána.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy