Rekonstrukce za 785 milionů čeká kulturní dům v Mostě

Kulturní dům Repre v Mostě se připravuje na rekonstrukci za 785 milionů korun, což je o 20% méně než očekáváno. Práce by měly začít na přelomu března a dubna 2024 a dokončit se v roce 2026. Město získalo regionální granty a disponuje vlastními úsporami, takže nebude čerpat úvěr. Přestože někteří občané kritizovali projekt, rekonstrukce nakonec získala podporu architekta Mojmíra Böhma.


Kulturní dům Repre v Mostě se brzy dočká dlouho očekávané rekonstrukce. Zakázku na opravu vyhrála firma s nabídkou v hodnotě 785 milionů korun, což je o dvacet procent nižší cena oproti původním očekáváním. Pokud se neobjeví žádné námitky, práce by měly začít na přelomu března a dubna 2024. Radnice počítá se zprovozněním objektu, kam se přestěhuje knihovna, v roce 2026, informoval primátor Marek Hrvol (ProMOST).

Ve výběrovém řízení se účastnily čtyři firmy, ale jejich jména zatím nebyla zveřejněna. Cena byla jediným kritériem veřejné soutěže, přičemž druhá nejlevnější nabídka byla o dva miliony korun vyšší. Mostecká radnice plánuje rekonstrukci hradit zástavou dotací a vlastních úspor. V případě úspěšného průběhu rekonstrukce by se plesová sezona v kulturním domě mohla obnovit v letech 2026 až 2027.

K rekonstrukci kulturního domu Repre v Mostě přispějí dva regionální granty. Město má přislíbené dotace ve výši zhruba půl miliardy korun. I když náklady na rekonstrukci převyšují tuto částku, Most nebude muset čerpat úvěry. „Spořili jsme dlouhá léta, takže peníze na to máme, úvěr si brát nebudeme,“ uvedl primátor Hrvol.

Neméně důležitým tématem je kritika některých občanů, kteří by raději viděli přepracování projektu a uspořádání architektonické soutěže. V loňském roce se skupina občanů obrátila s otevřeným dopisem a analýzou projektu na radnici, kterou podpořilo téměř 900 podpisů. Navzdory této kritice se zástupcům města podařilo získat souhlas jednoho z architektů Mojmíra Böhma, což by mělo pomoci projektu získat širší podporu veřejnosti.

Kulturní dům Repre je důležitou součástí mostecké kultury již od svého vzniku v letech 1972 až 1984. Do jeho rekonstrukce bude začleněno mnoho původních prvků, jako je měděná koule planetária na střeše nebo původní svítidla. Po dokončení rekonstrukce poskytne objekt multifunkční sál s kapacitou pro 800 lidí, jehož správcem bude knihovna.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy