Sesuvu svahu ohrožuje Žiželice

Ústecký kraj nabízí finanční pomoc Žiželicím kvůli sesuvu svahu. Kraj nabízí dar 2 milionů Kč na záchranné práce a 10 milionů Kč půjčku na sanaci svahu. Hejtman Schiller plánuje jednat s ministrem životního prostředí o státním podílu na řešení.


Jednání svolané Ústeckým krajem pod vedením hejtmana Jana Schillera se zaměřilo na řešení problémů způsobených sesuvem svahu v obci Žiželice na Lounsku. Nebezpečný sesuv, který ohrožuje nemovitosti ve svahu i infrastrukturu obce, jako jsou zásobování vodou, kanalizace a elektrická energie, nastal koncem loňského roku.

Tisková zpráva z 14. března 2024 přináší informaci, že Ústecký kraj nabízí Žiželicím finanční pomoc ve formě daru ve výši dvou milionů korun na náklady spojené se záchrannými pracemi. Kromě toho obci nabízí také desetimilionovou půjčku na přípravu projektové dokumentace k sanaci svahu. Po dokončení tohoto projektu by se Žiželice mohly obrátit na Státní fond životního prostředí s žádostí o dotaci. Odhadované náklady sanace činí vyšší desítky milionů korun. Schválení daru i půjčky musí ještě projednat zastupitelstva obce i kraje.

Hejtman Jan Schiller uvedl, že kromě zajištění základních finančních prostředků hodlá jednat s ministrem životního prostředí o podílu státu na řešení sesuvu. „Je jasné, že obec velikosti Žiželic si to nemůže dovolit ze svého rozpočtu. Je tedy potřeba zapojení vhodného státního dotačního titulu,“ dodal Schiller.

Na jednání se sešli zástupci obce, krajského úřadu, ORP Žatec, Povodí Ohře, České geologické služby, ŘSD a SFŽP. Za Žiželice se jednání zúčastnila starostka Květa Panská a místostarostka Lenka Mangová Mottlová. Hejtman Jan Schiller, který jednání řídil, zdůraznil důležitost spolupráce všech zúčastněných stran při hledání řešení tohoto nebezpečného problému.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy