Skandál ve zdravotnictví! Zmanipulované veřejné zakázky? Soud rozhodne v kauze nemocnic v Ústí a Jihlavě!

Šetření případu ovlivňování veřejných zakázek v nemocnicích si vyžádalo 37 domovních prohlídek a došlo k zadržení sedmi milionů korun v hotovosti.


V rámci šetření znepokojujícího případu ovlivňování veřejných zakázek v nemocnicích bylo realizováno 37 domovních prohlídek a zadrženo sedm milionů korun v hotovosti. Výsledkem je 10 obviněných v kauze nemocnic v Ústí a Jihlavě. Hlavním aktérem tohoto případu je podle policie majitel pražské společnosti Tomáš B., jak uvedl server Deník N.

Podle kriminalistů ředitelé nemocnic ovlivňovali veřejné zakázky tak, aby je vyhrávaly spřátelené firmy. Zakázky údajně uměle navyšovali o deset procent, které si pak skupina rozdělovala. 

Podle mluvčího policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu bylo během 37 domovních prohlídek zadrženo zhruba sedm milionů korun v hotovosti a další údajné výnosy z trestné činnosti na bankovních účtech. Obvinění osob zahrnují činy: přijetí úplatku, podplácení, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek, legalizace výnosů z trestné činnosti a účast na organizované zločinecké skupině. Hlavním organizátorům hrozí až 16 let vězení.

Státní zástupce navrhl uvalit vazbu na pět z deseti obviněných a bylo mu vyhověno. 'Obvodní soud pro Prahu 9 vyhověl ve všech případech mým návrhům na vzetí obviněných do vazby,' uvedl žalobce. Rozhodnutí však podle něj ještě nenabyla právní moci. Obvinění si podali stížnost nebo ponechali lhůtu na rozmyšlenou. 

Předpokládá se, že prokazování a obhajoba může trvat dlouhou dobu, protože v kauze je stíháno více lidí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy