Teplárna za 5 mld korun bude vyrábět energii z odpadu

Ambiciózní projekt teplárny za 5 mld korun získal stavební povolení. Teplárna plánuje ročně vyrábět až 600 gigajoulů tepla a 60 gigawatthodin elektřiny, místo uhlí bude spalovat 150 000 tun komunálního odpadu ročně.


Ambiciózní projekt spojený s výstavbou teplárny, jehož hodnota přesahuje pět miliard korun, získal konečně stavební povolení. Investor, provozovatel teplárny, očekává roční výrobu až 600 gigajoulů tepla a 60 gigawatthodin elektřiny.

Tento plánovaný energetický gigant nebude živit tradice - uhlí, ale bude spalovat komunální odpad. Ročně se předpokládá, že na místo 120 000 tun uhlí teplárna spálí 150 000 tun směsného komunálního odpadu, což by přispělo k redukci spotřeby fosilních paliv a emisí skládkových plynů.

Teplárna by měla prioritně odebírat odpad z obcí a měst v daném regionu. Toto řešení nejen zabezpečí efektivní využití odpadu, ale také pomůže snižovat závislost na fosilních palivech a emise skleníkových plynů

Projekt představuje významný krok vpřed v oblasti zelené energetiky a potvrzuje, že přechod na udržitelnější zdroje energie je možný a finančně proveditelný. Přispívá tak k snahám o snižování dopadů klimatických změn na naše životní prostředí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Ústí nad Labem

Hlavní zprávy