Ústí zachraňuje zanedbané hrobky po sudetských Němcích

Ústí nad Labem převezme 96 starých hrobek sudetských Němců na sedmi hřbitovech, které dosud neměly majitele. Některé hrobky byly zanedbány již od konce války a město chce nyní o nich rozhodovat a pečovat o jejich opravu.


Historie Ústí nad Labem je stále ovlivňována odkazem sudetských Němců, kteří byli po druhé světové válce odsunuti mimo hranice Československa. Tyto osudy jsou spojeny s několika významnými průmyslovými rodinami, které spoluvytvářely řadu výrobních činností, například Schichtové, kteří vyráběli slavné mýdlo s jelenem, nebo Wolfrumové, kteří přinesli do města první parní stroj. Těmto rodin se za jejich těžké osudy chtějí v Ústí nad Labem alespoň částečně odvděčit a tak převezme na sedmi hřbitovech město 96 starých hrobek, které dosud neměly žádného majitele.

Některé z těchto hrobek byly zanedbány už od konce války a potomci zakladatelů průmyslového Ústí nad Labem často ani nevědí, že jejich předci zde mají poslední místo odpočinku. Teď se však město rozhodlo přihlásit k vlastnictví hrobek, aby o nich mohlo rozhodovat a pečovat o jejich opravu. „Dosud ty hrobky byly v takovém právním vakuu. Nikdo se k nim nehlásil a to, že se teď město rozhodlo se přihlásit k vlastnictví hrobek, je hrozně důležité proto, že teď bude někdo, kdo může rozhodovat o tom, jak s nimi nakládat,“ řekl historik z Muzea města Ústí nad Labem Martin Krsek.

Ústecké městské služby plánují, že by některé z těchto hrobek obnovily, a tak dát důstojné místo posledního odpočinku významným osobnostem města. „Město už dnes má šest hrobek významných Ústečanů, které si převzalo do svého majetku, kde už probíhá projektová dokumentace a nějaké plány obnovy,“ nastínil ředitel ústeckých městských služeb Tomáš Vohryzka. Město by také rádo zveřejnilo informace o všech hrobkách, aby tak umožnilo diskuzi o tom, které z nich zaslouží opravu a ochranu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy