Záchraně historického pivovaru hrozí kolaps

Město Žatec se pokouší zachránit pivovar Dreher před rozpadem a hledá investory pro jeho rekonstrukci za miliardy korun. Navrhl vytvoření nové čtvrti pro 3 až 4 tisíce obyvatel s bytovými domy a službami.


Město se musí chopit opravy nechtěného pivovaru v Žatci, neboť existuje reálné nebezpečí, že budovy s historickou hodnotou se rozpadnou. Potřebné investice do rekonstrukce pivovaru Dreher v Žatci se pohybují ve výši miliard korun, které město zatím nevidí na dohled.

Plány na opravu začínají u bývalé sladovny, která je v havarijním stavu, zejména v jihozápadní části, kde se střešní konstrukce až téměř úplně sesula. Podle vedoucí odboru rozvoje města, Kateřiny Mazánkové, plánuje radnice nejdříve provést základní opravu střechy,úpravou která by měla zabránit dalšímu rozpadu budovy. Prozatímně se připravuje zastřešení poškozené části, které povede k uzavření plochy kolem 700 metrů čtverečních, což si vyžádá náklady sedmi milionů korun.

Přesto nejde pouze o jeden objekt v areálu, který si žádá opravu. Celkový areál se nachází ve velmi zanedbaném a havarijním stavu, který musí být řešen neprodleně. Studie proveditelnosti oživení areálu zkoumala současný stav nemovitostí a možnosti jejich oživení začleněním do zbytku města. Zde byla navržena realizace nové čtvrti pro tři až čtyři tisíce obyvatel, která by zahrnovala bytové domy, pozemky pro výstavbu rodinných domů, a také služby pro nové obyvatele.

Na základě studie by měla být realizace rozdělena do jednotlivých, na sebe navazujících fází. Avšak tato realizace přesahuje finanční možnosti města, který dál hledá vhodného partnera či investora, který by tento rozvoj dokázal financovat.

Starosta města Radim Laibl (ANO) vzpomněl na historický význam stadu a zdůraznil potřebu kvalitního partnerství: 'Historie Dreherova pivovaru vždy přesahovala hranice města, jde o stavbu, která si zvýšenou péči určitě zaslouží. Bohužel, rozsah poškození a potřebných investic v současné době přesahuje naše aktuální možnosti. Uvítali bychom proto spolupráci s významným partnerem, který by podpořil město ve snaze zachránit tuto významnou památku.'



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Ústí nad Labem

Hlavní zprávy